Emotii la Capacitate

        Marii adolescenți au început de săptămâna aceasta Examenul de Bacalaureat, probele orale cred că au trecut deja, acum urmează partea „scrisă”. Vă urez multă baftă! Să treceți de exemen cu brio și să ajungeți la ce facultate vă doriți.

        Iar micii adolescenți urmează să dea Examenul de Capacitate săptămâna viitoare, printre care și o verișoară de-a mea. Am văzut-o cât de încercată de emoții este, deși este un copil bun și silitor. Cu toate acestea, sper ca emoțiile să nu îi pună bețe în roate. Sper ca din cauza „fricilor” să nu strice treaba și să dea greș cu examenul. Înțeleg să se teamă un copil care nu prea învață, dar cei care au învățat și se simt pregătiți, chiar nu au niciun motiv să se teamă.

 arad.crrt.roPoate că și marii adolescenți au emoții pentru BAC, însă cei mici îmi par chiar panicați. Dar știți de ce? Pentru că așteptările lor sunt mari, părinții îi presează și ei cu dorințele lor. Liceul este important și dacă nota de la capacitate nu este bună, atunci pare că toate visele s-au năruit. Au impresia că dacă nu intră la liceul dorit, nu vor reuși nimic în viață. Adevărul este că dacă vrei să devii medic și dintr-o prostie intri la un liceu de meserii, atunci da, mai greu să ajungi medic. Dar una peste alta, emoțiile nu sunt bune. Să îngrășați porcul în ajun nu se mai poate.

       Sfatul meu este să lăsați emoțiile deoparte, să vă odihniți bine în această săptămână, să mai faceți variante la româna și mate și restul va veni de la sine. Dacă ați învățat bine până acum, dacă ați făcut meditație, mai rar să se întâmple un necaz. Așa că nu vă mai temeți, capul nu vi-l ia nimeni. Important este să fiți atenți la examen, să citiți cerințele cu atenție, să le rezolvați fără grabă și să nu vă stresați dacă un punct nu îl stăpâniți la perfecție. Rezolvați întâi ceea ce știți, dar fără grabă, și apoi treceți la punctele mai grele. Lăsați ce e greu la urmă, între timp vă pot veni ideile minune. DAR, este important ca înainte să vă apucați să scrieți, să citiți TOATE cerințele. Pentru că în timp ce le scrieți pe cele pe care le știți, mintea va căuta soluții pentru cele pe care nu le stăpâniți foarte bine.

       Da, este important să nu vă stresați, dar nici să vă culcați pe o ureche nu-i bine. Nu picați în patima nesimțirii, nu fiți siloși și să nu credeți că dacă sunteți nepăsători, cheia succesului este în mâna voastră. Și dacă tot nu vă puteți stăpâni emoțiile, consumați-le învățând, transformați-le într-o armă, transformați-le în entuziasm și nerăbdare. O să treceți cu bine de acest examen. O să luați note mari, mare parte dintre voi. Și credeți-mă, dacă ați învățat, chiar nu aveți de ce să vă fie teamă.

        Succes!

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s