Viața sentimentală la adolescenți

  remedii naturiste depresie          

         Când vine vorba despre viața sentimentală a adolescenților lucrurile sunt delicate, dar pe cât de delicate, pe atât de complexe. Adolescenții în adâncul sufletului lor sunt extrem de sensibili. Orice vorbă, orice întâmplare, orice gest pentru ei înseamnă mai mult decât ar putea vreodată să descrie. În sensibilitatea lor, ei ajung deseori să interpreteze lucrurile greșit sau din contră sporit. Un refuz, o jignire, o neîmplinire, o iubire trecătoare, toate acestea pe ei îi marchează.

          Adolescența este vârsta în care sunt extrem de confuzi, trecerea lor de la copilărie, pre-adolescență la adolescență se face brusc și tumultos totodată. Simt și văd totul intens și uneori hiperbolizat, astfel încât cei mai mulți dintre ei suferă. Problemele din familie, mici sau mari, îi afectează nespus, neîmplinirile în dragoste deasemenea îi vor leza atât de tare încât este posibil să le afecteze viața amoroasă și la maturitate. Ei văd lucrurile în alb și negru, nu cunosc calea de mijloc, pentru ei totul este idilic sau din contră un coșmar. Nu știu să se distanțeze, nu văd soluțiile și uneori nici partea bună a ceva rău. Principiile lor acum se formează și cred că sunt cele mai bune și mai juste, defapt nu știu cât de limitați sunt în unele privințe, tocmai pentru că sunt niște oameni în formare, viitoare ființe mature.

         Uneori trecerea aceasta la maturitate se face prin multă suferință, suferință care survine tocmai din întâmplările pe care ei le consideră mari eșecuri de neuitat și de netrecut. Se îndrăgostesc ușor și cred că acea iubire va fi pentru totdeauna, că și-au găsit sufletele pereche. Deja visează la familie și copii, ei nu știu că defapt dragostea de la maturitate este cea intensă, cea care ține de multe ori pentru toată viața. Nimeni nu îi poate pregăti pentru înfrângerea în dragoste și sunt nevoiți să treacă prin toate fazele până vor ajunge la deplina dezvoltare emoțională. Această coacere intelectuală și emoțională trece prin sita unor experiențe durerose pentru ei. Trăiesc acea iubire la intensitate maximă, se bucură de orice gest, de o atingere fină de mână, de primul sărut, de îmbrățișările inocente de parcă ar fi cele mai scumpe acte de trandețe. Adevărul este că aceste suflete sensibile iubesc atât de curat… însă nu durează.

         Probabil vă întrebați de ce vorbesc numai de dragoste când mă refer la adolescenții de astăzi. Pentru că la această vârstă ei în primul rând își descoperă sexualitatea, ea este atât de prezentă în trupul lor, încep să simtă acea atracție pentru sexele opuse, o atracție care le va tăia răsuflarea de fiecare dată când vor descoperi o ființă pe placul lor. Iar dragostea devine un scop pe care doresc neapărat să îl atingă. Își doresc aproape cu diperare să iubească și să fie iubiți. Jocurile sunt apuse de mult, valorile materiale par inexistente pentru ei, ceea ce își doresc la nebunie în viața lor, este iubirea. Se simt pregătiți pentru ea și vor să își găsească sufletele pereche. Fiecare iubit sau iubită tinde să fie centrul universului pentru adolescent și o dată pierdut acest univers, el va pica într-o tristețe imensă. Dar la următoarea iubire va constata că sentimentele sunt mai mari decât în relația precedentă. Dragostea actuală pare cea cu adevărat puternică. Aceste relații sunt făcute pentru inițierea adolescentului, pentru formarea lui din punct de vedere emoțional. Dacă inteligența este nativă, deșteptăciunea este dobândită pe baza studiului, inteligența emoțională poate fi dezvoltată numai prin experiență.

          Pe baza acestor experiențe și cunoștințe dobândite, adolescentul își va dezvolta personalitatea și se va pregăti pentru maturitate. Pentru o viață sentimentală sănătoasă la maturitate, toate aceste experiențe amoroase sunt extrem de importante, de aceea totul trebuie luat ușor, cu calm… fără grabă, fără prea multe așteptări, poate că este mai bine să trăiască momentul și să se bucure de fiecare zi prezentă. Și dacă totuși o iubire apune, înseamnă că o alta mai valoroasă este pe cale să apară.

          Prima iubire întotdeauna le va influența pe cele ce urmează, mereu va rămâne acolo într-un colț de suflet și îi va inrăuri pe viitor în alegerile lor. Ca adolescent trebuie să înțelegi că viața trebuie trăită pas cu pas, nu prea devreme, nici prea tărziu, fiecare etapă trebuie luată ca atare, încet și sigur.

          Ca părinți trebuie să fiți mai înțelegători cu toanele copilului dumneavoastră, ei simt totul prea intens și dacă acea tristețe pe care ați observat-o este defapt o neîmplinire în dragoste, atunci fiți calmi și răbdători. Discutați cu el și lăsați-l să își revină. Cu toții am avut o primă dragoste…

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Viața sentimentală la adolescenți

  1. Camelia zice:

    Dar daca ne placem reciproc far nu face nimeni primul pas?
    Si daca ai niste parinti care nu te lasa sa ai nici macar un prieten pe care sal pupi pe obraz iti ubla prin lucruri poate gaseste niste biletele sa te poata inchide in casa pana la liceu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s