Cum se cultivă ardeii grași

        Sunt o gurmandă, îmi place să gătesc, îmi place să mănânc și sunt înnebunită în special după mâncărurile de legume. Dacă ar fi să vă numesc o singură legumă care îmi place cel mai mult, acesta ar fi ardeiul gras. Ador zacusca de vinete cu mult ardei gras, îmi plac ardeii copți la nebunie, iar ardeii umpluți sunt cel mai sățios fel de mâncare din punctul meu de vedere – savoare și sațietate într-o singură farfurie.

seminte-ardei-gras-galben-maradonna-f1~29Curiozitatea m-a îndemnat să caut cum se cultivă ardeiul gras. Și am realizat că este o adevărată chimie să cultivi ardeii grași. De ce? Pentru că sunt foarte pretențioși, necesită o atenție sporită, presupun multă muncă și migală, însă trebuie să recunoașteți, rezultatul este pe măsură. Ce poate fi mai frumos decât un ardei gras, complet dezvoltat, cu o pulpă cărnoasă și suculentă, plină de vitamine, cu o culoare plină: galben pal, verde intens sau roșu violent?! Nimic! Cred că nu este legumă care să întreacă frumusețea și gustul ardeiului gras, nici măcar roșiile, cred eu. Ardeii grași se pot consuma în stare crudă, puși în mâncare și chiar în prepararea conservelor pentru iarnă. Ba chiar unele gospodine fac și dulceață din ardei grași, dar n-am mâncat niciodată ce-i drept.

         Cultivarea ardeiului gras este destul de complicată, nu este de ajuns să ai un pământ fertil și o mână de semințe, ardeiul gras este o legumă cu personalitate și are nevoie de o pregătire anume. Se cumpără semințele, preferabil de aici: http://www.agrohub.ro/catalog/seminte-ardei-gras-3. Magazinul AgroHub.ro – „facem agricultura să funcționeaze” este locul cel mai potrivit de unde puteți cumpăra semințe pentru legume, fructe, flori, dar și tratamentele necesare pentru culturile dumneavoastră. Aici raportul calitate-preț este unul corect, iar varietatea mare de semințe face ca magazinul să devină distribuitorul numărul unu al tuturor gospodarilor. Recomand cu încredere acest magazin. Apoi din semințe se fac răsaduri de ardei gras în perioada 15 februarie – 1 martie. Semințele de ardei gras se pot pune în lădițe, ghivece sau chiar în pahare din plastic găurite în fund. Indiferent ce-ați alege, trebuie să știți că NU ESTE DE AJUNS PĂMÂNTUL pe care l-ați luat din grădină. Pentru ca semințele să se prindă, pe lângă pământ trebuie să puneți îngrășământ din grajduri și nisip. Semințele se pun cam la 2 centimentrii adâncime, se țin la temperaturi de peste 15 grade celsius și la lumină. Micile răsaduri care răsar din pahare trebuie udate ori de câte ori este nevoie. Dar nu așa oricum, ci cu o apă care să fie la temperatura camerei. În pahare se pun mai multe semințe, pentru că semințele se prind mai greuț, însă dacă răsar mai mult de 2 plante în pahar, ce e în plus, se îndepărtează și se pune în alte pahare.

         seminte-ardei-gras-eskimo-f1~126În pământ se plantează cam la începutul lunii mai, dar numai dacă temperatura solului are minim 15 grade celsius. Aici iarăși, altă filosofie greu de închipuit. Se pregătește pământul, se fac gropi de vreo 10 cenimetri, gropile se umple cu apă, însă nici gropile nu se fac așa oricum, ci la o distanță adecvată unele de altele. Cică vreo 70-80 de centimentri între rânduri și vreo 30 de centimetri între plante. De ce așa, nu știu! Vreo 2-3 zile înainte de plantare, răsadurile se scot afară la soare, pentru a se obișnui cu vremea. Apoi în ziua plantării în pământ, răsadurile din pahare se udă din abundență, se scot din pahare cu tot cu pământul în care au stat, apoi se pun în gropile făcute, se adună pământul cu palmele și se acoperă ușor. Iarăși se udă din abundență, apoi nu se mai udă deloc vreo 2-3 săptămâni, pentru a se fixa bine rădăcinile în pământ. Cică este bine să punem câte 2 răsaduri în fiecare cuib (groapă), pentru că atunci când vor crește mari și vor face fructele, care sunt destul de grele, se sprijină unele pe altele. Până se fac ardeii grași mari, până ajung la maximul de dezvoltare, plantele ardeilor grași trebuie îngrijite foarte bine. Nicio iarbă în jur, pământul trebuie udat adecvat, se pun îngrășăminte naturale o dată la două săptămâni și tot așa. Dacă ardeii se îmbolnăvesc, se tratează, însă până la urmă plantele de ardei grași vor face fructe mari, frumoase și sănătoase.

         Ardeii grași se pot cultiva foarte bine după sfeclă și țelină, după mazăre și fasole, după ceapă și usturoi, dar și după lucernă și trofoi. Însă niciodată ardeii greși nu se vor planta după roșii sau vinete. De ce? Pentru că au boli asemănătoare!

         Așadar tamjă grea cu ardeii grași. Concluzia ar fi următoarea: Ne plângem adesea că legumele și fructele sunt scumpe. Blamăm adesea agricultorii din cauza prețurilor ridicate, însă foarte puțini dintre noi știm cu adevărat cât de multă muncă implică cultivarea legumelor. Semințele costă, apa costă, munca costă, așadar mi se pare normal ca și prețul legumelor să fie pe măsură. Fiecare dintre noi muncim pentru bani; unii muncim intelectual, alții fizic, oricum ar fi trebuie să plătim prețul corect pentru produsele de care avem nevoie sau pentru serviciile de care beneficiem. Articolul meu este oarecum unul incomplet, vă îndemn să cautați mai multe detalii pe Google despre cultivarea ardeilor grași și nu numai, veți vedea câtă muncă și migală presupune fiecare legumă în parte!

          Să fim sănătoși, zic! 😛

AgroHub.ro

Acest articol a fost publicat în De Interes Public și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cum se cultivă ardeii grași

  1. ozi zice:

    o carte de gramatica e scumpa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s