Importanța lecturii în viața adolescentului

     Uricaru-carti2         

         Lectura în viața adolescentului este primordială pentru că îl formează așa cum nimic altceva nu cred că reușește. Din păcate tot mai puțini adolescenți citesc lectură particulară în timpul lor liber. Unii din lipsa timpului, altora pentru că nu le place această activitate, iar alții sunt atrași de calculator și nu de cărți. Dacă un tânăr nu citește este în primul rând vina părinților. Copiii trebuie învățați încă de mici cu acest obicei. Uneori chiar obligați. Pentru că un copil neîndrumat, foarte rar va face o astfel de activitate din propria inițiativă, de aceea este bine să le insuflăm de mici copiilor noștri iubirea pentru lectură.

        Un copil neîndrumat de părinți foarte târziu își va cunoaște vocația și pasiunea pentru ceva, de aceea este bine să facem tot ce ne stă în putință pentru a călăuzi copilul către activități care să îl formeze frumos ca om. Dacă sportul și dansul mențin sănătatea fizică și îi fac disciplinați, lectura însă are mult mai multe beneficii. Poate că unii dintre voi nici nu știți cât de mult bine face să citești măcar o oră din zi, atât pentru psihic cât și pentru suflet. Cititul este cea mai frumoasă și mai înălțătoare îndeletnicire din punctul meu de vedere și poate transforma un om la 360 de grade. Adevărat, în bine sau în rău, depinde ce citești și cum folosești informațiile pe care le asimilezi, dar per total, cartea nu aduce decât lucruri bune și frumoase.

           Iată acum câteva beneficii pe care lectura le insuflă adolescentului:

 • Cititul îmbogățește vocabularul. Nu de puține ori am întâlnit cu toții adolescenți care au dificultăți în exprimare și nu cunosc sensul multor cuvinte. Ei bine, lectura ajută adolescentul să se exprime, îl învață cuvinte noi, noi sensuri și noi informații.
 • Lectura lărgește orizonturile. În momentul în care citești mai multe cărți, afli lucruri nebănuite, lucruri pe care ai vrea să le trăiești, întâmplări și locuri pe care ai vrea să le cunoști. Și astfel adolescentul devine mai ambițios, își va dori să reușească în viață. Va învăța să privească lucrurile din mai multe unghiuri și nu va mai fi închistat.
 • Cititul face bine sufletului și psihicului. Lectura unei cărți aduce liniște interioară, aduce odihnă, deconectarea de la gândurile de zi cu zi și plus de asta este și o terapie pentru adolescent. Dacă acesta suferă, să spunem, cititul îl va ajuta să se sustragă de la zbuciumul său, va descoperi noi posibilități. Pentru că eliberându-și creierul de stres, va găsi soluții. Cititul vindecă. Cartea înseamnă relaxare și plăcere.
 • Lectura îmbogățește cultura generală. Foarte mulți dintre cei care citesc au o cultură generală demnă de invidiat. Școala nu reușește să acopere tot ceea ce noi ar trebui să știm, ea nu va putea niciodată să ne aducă la cunoștință tot, de aceea este esențial să citim cărți. Întotdeauna autodidacții sunt de cele mai multe ori mult mai deștepți decât cei care au mers pe un singur fir al educației. Citește orice, este bine să știi din toate câte ceva.
 • Cititul face viața mai frumoasă și mai ușoară. Un adolescent care citește va lua din cărți tot ceea ce îl interesează și va folosi acele informații în viața de zi cu zi. Acele detalii te pot scăpa dintr-o încurcătură sau din contră te va face să fii și mai apreciat.
 • Lectura educă și disciplinează. În toate cărțile sunt personaje bune și personaje negative. Și aproape în orice carte vedem că oamenii răi, cu multe defecte sau apucături nefaste, sfârșesc rău. Pe principiul binele învinge răul, tânărul va învăța că prin tertipuri și răutate nu va ajunge nicăieri. Și datorită cărților își va dori să fie bun, drept, muncitor.
 • Cititul evidențiază omul. Un tânăr care citește se va putea integra oriunde și în orice grup. Datorită cunoștințelor sale va putea să poarte orice discuția și va reuși să se facă plăcut și apreciat. Cartea oferă tânărului o strălucire aparte.
 • Cărțile fac cunoscută iubirea. Cred că pentru prima dată în viață adolescentul descoperă iubirea din cărți și astfel el va descoperi toate fețele ei. Citind, tânărul va fi îndrăgostit de iubire, își va dori iubirea în viața lui, va lupta pentru ea și va ști cum să o păstreze în viața lui. Astfel tânărul va pune mai puțin preț pe relațiile sexuale și mai mult pe sentiment.
 • Cititul te ajută să cunoști viața. În cărți sunt dezbătute toate problemele omului, toate riscurile, eșecurile, împlinirile și reușitele. Citind, adolescentul va învăța să le înfrunte cu optimism și curaj. Nu va claca la prima piedică.
 • Cărțile formează. Lectura formează un om fără doar și poate. Face dintr-un tânăr cu multe temeri, un matur de toată isprava. Face omul inteligent, romantic, respectuos, tandru, luptător, încrezător, curajos, bun, milos și așa mai departe. Practic îi arată care sunt adevăratele valori ale vieții.
 • Lectura înseamnă bogăție. Un tânăr care citește mult va fi un om împlinit sufletește și va dobândi o spiritualitate ieșită din comun. Cărțile sunt cele mai de preț avuții, din ele afli secretul reușitei.

Aș vrea ca mai mulți părinți să îndemne tinerii spre dragostea de lectură, astfel vom avea o lume mai bună, un viitor mai deosebit și niște oameni adevărați pe care să ne putem baza. Generația de astăzi este cea care ne va face cinste, generație care fără lectură nu va cunoaște ambiția, dreptatea și importanța adevărului.

           O carte citită pentru o inteligență aparte!!

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Importanța lecturii în viața adolescentului

 1. Doar tinerii îndrumați spre lectură?!…Sunt foarte, foarte mulți adulți care nu citesc… Păcat! Puterea exemplului trebuie să funcționeze! Vrem educație și lectură?! Să oferim exemple și modele!…

 2. „copii trebuiesc”…rectifica, te rog!… copiii (articolul hotarat)trebuie(verb intranzitiv)
  Multumesc mult! Te rog, nu te supara!

 3. nodulgordian zice:

  un schimb de linkuri ? felicitari ptr munca depusa 😉

 4. Cristi.Ionut zice:

  Ai foarte mare dreptate,dar vad ca unii adolescenti lectura li se paare o simpla actiune si ca nu este importanta dar asta ee… dar o sa isi dea seama singuri cand vor fii mai mari ca au facut greseala asta si o sa regrete enorm…

 5. Claudia zice:

  Cand intorci cu 360 de grade te intorci de unde ai plecat.Si putea modifica : 180 grd.

 6. Mureșan Beniamin zice:

  foarte bun sfat. felicitari 😀

 7. sebi zice:

  Ai mare dreptate,cititot este foarte important in viata si ne ajuta foarte mult.Dar,parerea mea este ca nu orice carte merita citita.Mie, imi place sa citesc…dar imi plac cartile stiintifice, din care chiar ai ce invata, iti pot folosi in viata si iti dezvolta cultura generala….Basme,nuvele,povesti….nu ma ajuta la nimic,dc sa le citesc?!

  • Alina Litere zice:

   Uiti de spiritualitate. Esti deschis spre stiinta, dar stiinta nu te poate ajuta prea mult cand esti trist, singur, neiubit sau cand suferi. Fiecare carte are rolul ei, din orice carte, oricat ar fi ea de neinsemnata, inveti cate ceva. 🙂

 8. maria zice:

  foarte bun sfat :*

 9. Alex-Maicon zice:

  + ca cititul iti da mai multa incredere
  iti creste stima de sine…
  citind, din cate am observat eu, pot retine mai bine anumite lucruri decat atunci cand nu citeam

 10. ciprian zice:

  Puteai sa adaugi ca cititul te sensibilizeaza intr-un mod aparte.:D

 11. 1Hakuouki3 zice:

  Sigur, pe de-o parte aveti mare dreptate.
  Dar sa o luam altfel, preferati o generatie inchisa in fata unor carti sau una care sa actioneze. Va rog sa observati (da, aveti dreptate, tinerii se intorc spre lectura) ce carti se citesc acum „Cele 50 de umbre ale lui Grey”, „Suge-o Ramona” si tot felul de povesti de acest gen cu care este internetul plin. De asemenea apar carti scrise de politicieni, carti scrie doctrinal, superficial dar puse pe piedestaluri prin lauda reciproca. Daca vreti sa invatati ceva, invatati intai din viata, treceti prin „propriile filtre” informatiile, deoarece degeaba citesti mii de carti. Citesc, imi place sa citesc. Articolul insa mi se pare putin exagerat. Iar partea rea a actualei literaturi nu o vede nimeni. Sau cine o vede, nu o spune.

 12. Elev Clasa a 12-a REAL zice:

  Lectura inseamna bogatie, adevarat, dar educatia nu sta numai in lectura. Daca generatia de care vorbesti nu este asa de atrasa de literatura asta nu e neaparat un lucru rau. Poate sa fie atrasa si de mersul trenurilor, daca asta ii face placere despre asta va studia. Sa fortezi un copil sa citeasca, chiar si sa il indemni fara voia lui este absolut inutil, deoarece acea persoana, daca nu se simte atrasa, nu va imbratisa lectura. „cititul te ajuta sa cunosti viata”…. gresit.. Viata te invata ea singura ce are de invatat.. asta este parerea mea, Nu zic ca lectura nu este importanta dar multa lume in zilele noastre considera ca un om care nu a citit 10 carti este incult si analfabet. si sunt sigur ca si cei care au comentat articolul au citit maxim 3-4 carti si se cred inteligenti 🙂

 13. alina zice:

  Foarte interesant.Sper sa i-au 10.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s