De ce sunt adolescenții zgomotoși?!

TIPAT

            Asta chiar este o întrebare pertinentă. V-ați întrebat vreodată de ce tinerii vorbesc tare, mult și au accese de teribilism?! V-ați întrebat vreodată ce vor ei să exprime prin acest comportament?! Ei bine ei vor în primul rând să se facă auziți, vor să se exprimă, să spună, să arate ceea ce gândesc și cine sunt. Părinții deobicei acordă copilului o atenție sporită în copilărie până spre adolescență. Când tânărul împlinește vârsta de 14-17 ani părinții consideră că ai lor copii sunt deja scoși din greu, că acum își pot purta singuri de grijă, că au capacitatea de a se îngriji singuri și de a se descurca singuri. Ei bine nu este chiar așa. Problemele se accentuează cu vârsta, dacă în fașă copilul era mulțumit dacă era hrănit și schimbat, la adolescență tinerii au nevoie de mult mai multe lucruri în afară de hrană și bani. În primul rând au nevoie de atenție și de afecțiune. Când tânărul nu mai găsește acasă înțelegerea și iubirea de care are nevoie, el va porni în căutare. În căutare de persoane care să îl iubească, să îl asculte și cu care să poată interacționa. Aici intră în scenă anturajul. Anturajul este cel care suplinește familia când adolscența se instalează. Dar ce ne facem când anturajul este nepotrivit?! Dăm de probleme, nu?! Realizăm că tânărul s-a îndepărtat de la calea cea bună și atunci părintele intră în panică și în loc să discute cu copilul și să îl întrebe ce este cu el, el impune restricții. Restricții care cred ei că le va salva tânărul de la probleme mai grave. Dar nu este chiar așa… oricum acesta este un subiect pe care îl vom dezbate în altă zi. 

          Atunci când mai mulți adolescenți se adună, constatăm că ei sunt gălăgioși, vorbesc tare, râd, țipă, sunt efervescenți și acizi uneori, dar de ce?! În primul rând în cadrul unui grup există un lider, dar când în cadrul aceluiași grup sunt mai multe personalități cu aspirații de lider, ei caută să se afirme. Să arate care dintre toți este mai bun, mai deștept, mai curajos și implicit superior. Se manifestă prin logoree, vorbesc mult și tare, în subconștientul lor ei își doresc să fie luați în seamă, să fie ascultați, să li se dea atenție, dar mai mult decât orice să fie iubiți. Ei își doresc cu înflăcărare să se afirme, să se distingă printre ceilalți. Au o nevoie acută de unicitate, deși în rândul adolescenților este des întâlnit efectul de turmă, adică obișnuiesc să facă ceea ce este cool și la modă, chiar dacă acest lucru i-ar putea băga în probleme. Părinții sunt prinși cu grijile zilnice, merg la serviciu, fac bani, fac plăți, asigură hrana și traiul întregii familiei, iar seara obosiți sau poate supărați uită să își mai întrebe copilul cum este, dacă este bine, dacă are probleme, dacă simte nevoia să discute cu cineva…

           Nu de puține ori găștile de tineri se adună în fața unui bloc și fac multă gălăgie, vorbesc zgomotos, râd, sparg semințe, fumează, beau suc sau bere… știu, uneori sunt enervanți. Eu văd în ei un strop de conștiință. De ce?! Păi decât să facă alte trăsnăi mai grave, ei aleg această modalitate de a-și face simțită prezența. Ei sunt ignorați dobicei, ba chiar sunt tratați ca niște mingi de ping pong, de aceea ei aleg să deranjeze pentru a se face auziți și remarcați. Cel mai frecvent ei sunt izgoniți, înjurați, blamați și stigmatizați ca fiind derbedei. Dacă am avea și noi la rândul nostru decența de a-i ruga să plece sau măcar să vorbească mai încet, dacă le-am acorda respectul cuvenit, sunt sigură că și ei vor răspunde la fel. Adevărat că unii tineri nu înțeleg și nu pleacă sau răspund cu injurii, atunci ar fi cazul să îi puneți la punct cu o replică inteligentă care să îi facă să se rușineze de comportamentul lor. Dacă faci tânărul să se rușineze de propriile fapte, se va revizui. Dacă tânărul are ceva la care ține aceea este reputația, și dacă tu îi arați că nu este atât de matur cum se crede, el se va îndrepta.

         Cu injurii, cu jigniri sau izgoniri nu veți reuși niciodată să domoliți adolescenții… iar ca părinte, dacă îți dai seamă că tânărul din casa ta este gălăgios, înseamnă că are ceva de spus, simte nevoia să vorbească cu cineva despre ceea ce are pe suflet.

Ascultă tânărul gălăgios și își va domoli teribilismul și spiritul efervescent!

      

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s