Batjocura în rândul adolescenților

 61322018        

         Un vers celebru al zilelor noastre spune: ”s-arunce prima piatră cine n-a greșit vreodată, prin gând vorbă sau faptă, ne-abatem de la calea cea dreaptă…”.

          Adolescenții uneori sunt foarte răi și obișnuiesc să batjocorească orice tânăr care nu le seamănă. Întrebarea este de ce o fac? Unde au învățat acest comportament și de ce? În primul rând adolescentul imită comportamentul de acasă, el de mic asistă la discuțiile părinților și vrând nevrând înregistrează vorbe, începe să emită judecăți aidoma părinților și astfel crezând că este un comportament normal, va începe și el să spună păreri răutăcioase despre X și Y. Uneori seara când famila se strânge la masă, părinții obișnuiască să povestească despre cunoscuții lor, ce au făcut, unde au greșit, ce defecte au și tot așa. Iar tânărul văzând că astfel de discuții au loc, va începe la rândul său să spună direct sau să jignească, dar nu în lipsa vizatului, ci îl va crucifica fățiș, pentru că tânărul nu se mai gândește dacă este bine sau nu, spune ce are de zis în față. Tinerii nu prea cunosc măsura, de aceea este bine să le amintim de ea. Sfătuiesc părinții să aibă grijă ce povestesc în fața copiilor lor, pentru că la adolescență el va avea înregistrat tot bagajul de informații și își vor lua părinții drept model. Toți tinerii imită comportamentul părinților și fac ceea ce au văzut în familie. Așa că dacă nu vă convine ceva la un cunoscut, nu-l jigniți de față cu copilul, el va face la fel cu cunoscuții săi.

         Apoi sub presiunea anturajului se obișnuiește ca cel mai slab să fie încolțit, nu neapărat din răutate, cât din teribilism, pentru a arăta cine este mai bun. Ideea este că un tânăr inteligent nu botjocorește și nu stigmatizează. Acum rog tinerii ca înainte să emită păreri și jigniri să gândească puțin ce au de zis, uneori vorbele dor atât de tare încât pot marca pe viață personalitatea celui rănit. Dacă crezi că ai dreptat iar cel pe care nu îl placi sau merită o muștruluială nu face bine sau nu arată corespunzător zilelor noastre, mai bine îl inviți într-un loc retras unde ai putea să îi explici ceea ce este în neregulă cu el.

       Tinerii se ridiculizează în ziua de astăzi de la condiția financiară, de la haine, încălțări, accesorii și gadget-uri… să râzi de un adolescent de condiție modestă este o mare idioțenie. Poate el nu are posibilitățile tale și nu se poate purta așa cum moda o cere, să râzi de el îl faci să se simtă și mai rău. Destul că poate și-ar dori și el o pereche de adidași de firmă sau un telefon frumos, să batjocorești și tu, nu faci altceva decât să pui sare pe rană.

      Tinerii se mai jignesc după palmaresul lor sexual, să insulți o fată doar pentru că este încă fecioară este un lucru foarte urât. Mai ales că virginitatea este cel mai scump dar cu care fata se naște și să o oferi primului venit poate aduce multă suferință. Să râzi de un băiat care nu cucerește atât de ușor fetele, iar nu este o minunăție, toate la timpul lor. Unii sunt mai timizi, se pierd, încă nu au curajul necesar. Astfel de acte se fac la momentul potrivit, iar presiunea prietenilor nu va face altceva decât să îngreuneze lucrurile.

       Unii tineri nu știu să se aranjeze, să se îngrijească și devin ținta celor care nu au dificultăți în a-și pune calitățile fizice în valoare. Decât să iei în derâdere, mai bine sfătuiește respectivul cum să se pună în evidență, dă-i sfaturi, spune-i ce are frumos și ce ar fi bine să ascundă. Dar fă-o cu căldură, nu cu răutate.

        Adolescenții râd, uneori, de tinerii cu handicap… dacă te pui pentru un moment în pielea celui cu o dizabilitate vei înțelege ce dramă există în suflet celui ce poartă asupra sa greutatea unei infirmități. Să ridiculizezi un astfel de om, nu vei face altceva decât să îi anulezi complet personalitatea și să își dorească să se ascundă pentru tot restul vieții. Înainte să arați cu degetul un om cu handicap gândește-te înainte dacă e bine și corect. Nu uita că niciodată nu știm ce ne rezervă viitorul și ce putem păți. Roate se întoarce…

         Și mai ales de ce să fii tu adolescentul care este capul batjocorelor când știi foarte bine că toți avem defecte, nu toți suntem perfecți și nici tu nu ești perfecțiunea întruchipată. Să arunce prima piatră cel fără de cusur. Și chiar dacă ești extraordinar de frumos, ești la zi cu toate hainele și acesoriile, râzând de cineva mai slab ca tine, automat ești mult mai jos decât cel pe care vrei să îl jignești, iar inteligența ta lasă mult de dorit.

        Dragii mei învățați să vă înfrânați pornirile, nu mai acționați sub febra anturajului, un tânăr inteligent și bun nu ridiculizează, ci sfătuiește!!

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s