Vreau să devin psiholog

Întrebare de la Cosmin:

Bună ziua, aș dori să devin psiholog. Vreau să fac inclusiv doctoratul și dacă s-ar putea, mi-ar plăcea să lucrez și în domeniul universitar. Acum sunt clasa a VIII-a. M-am hotărât să aleg Științele Sociale. Aș vrea să aflu mai multe despre această meserie. M-ați putea ajuta?

Răspunsul meu:

Bună Cosmin, în primul rând vreau să te felicit pentru alegerea ta. Tu știi de la o vârstă fragedă ceea ce vrei să faci la maturitate și mi se pare minunat acest lucru. Se vede că ești un tânăr sigur pe tine și hotărât, așa că îți doresc să nu te abați de la drumul tău. Dacă devii psiholog, vei putea fi inclusiv profesor universitar, vei putea preda ore de psihologie studenților fără probleme.

Psihologia presupune foarte mult studiu. Vei citi foarte multe cărți, o să faci practică multă, însă să știi că studiul nu se încheie niciodată. Cam așa se întâmplă în medicină. Și psihologia este o ramură a medicinei. Tot timpul vei citi și învăța alte și alte cărți și lucrări. Dacă îți place să citești și îți plac oamenii, atunci vei putea face cu succes această meserie. Însă, ai nevoie de câteva calități. În primul rând trebuie să înveți să separi emoțiile tale. Vei întâlni tot felul de oameni, cu o mulțime de probleme și este ideal să nu te lași copleșit de ceea ce vei auzi sau vei vedea în cabinetul tău. Dacă te implici emoțional, este probabil să nu îți mai poți ajuta așa cum trebuie pacienții. Inteligența și empatia sunt esențiale. În timpul facultății vei fi învățat să nu îți proiectezi propriile sentimente asupra pacienților tăi, vei fi învățat să nu te atașezi de ei și să nu faci din problemele lor, problemele tale.

Eu am terminat psihologia și îți spun din experiență că atunci când problemele lor devin problemele tale deja nu mai poți ajuta pacienții. Trebuie să existe acea barieră. Este o meserie frumoasă, însă solicitantă. Trebuie să fii sigur că poți asculta problemele oamenilor. În același timp este și o meserie nobilă – tu vei ajuta oameni, îi vei echilibra, îi vei aduce pe calea cea bună și practic îi vei ajuta să își transforme viețile în bine. Vei schimba destine, vei însănătoși oameni și îi vei face să trăiască frumos, într-un mod pozitiv și optimist.

Ca orice meserie, psihologia are plusurile și minusurile ei, însă dacă tu simți că este vocația ta, atunci te sfătuiesc să înveți serios, cu rigurozitate chiar și să lupți pentru a deveni unul din cei mai buni psihologi din România. Sper ca peste 20 de ani să-ți citesc numele și să-mi amintesc de tine ca fiind adolescentul care a știut dintotdeauna că vrea să devină psiholog.

Mult succes, Cosmin, mergi înainte cu forță și determinare!

Acest articol a fost publicat în Întrebare și răspuns și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Vreau să devin psiholog

 1. Bună, Alina 🙂 Mă bucur că mi-ai răspuns la întrebare 😀 Acum sunt clasa a 9-a și sincer să fiu nu am de gând să rămân în România..Voi pleca în străinătate, în Occident cel mai probabil sau poate chiar în Orient 🙂 O zi frumoasă să ai și mulțumesc că ți-ai rupt din timpul tău pentru a-mi răspunde la întrebare!

  • Alina Litere zice:

   Am făcut-o cu întârziere multă, dar am făcut-o. Ai ales SS-ul?

   • Da, am ales Științe sociale bilingv engleză 🙂 Voi face și psihologia la anul bănuiesc și voi da teză 😀 Dacă o să îmi placă și o să înțeleg teoria poate voi da la psihologie.. Mi-am mai schimbat puțin dorințele datorită pasiunii mele pentru lectură 🙂 Prefer să citesc ficțiune decât dezvoltare personală..Vreau să studiez jurnalismul sau scrierea creativă 🙂 Deja lucrez la primul meu manuscris 😀

   • Alina Litere zice:

    Din scris e mai greu să trăiești. 🙂 Autorii câștigă foooarte puțin. Jurnalismul în schimb îți aduce și beneficii financiare, vei călători mult și așa mai departe. 🙂
    Mult succes cu manuscrisul.

   • Sunt conștient de acest risc.. Mulțumesc mult! Am de gând să le împletesc pe amândouă..Să fiu jurnalist, să scriu articole, să lucrez la o editură ceva.. Și în paralel să mă ocup de creațiile mele 😀

   • Alina Litere zice:

    Eu trăiesc din scris, dar mai mult din reclame publicitare. Dacă intri la o editură este foarte bine. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s