The Hunger Games, filmele sau cartile?

       Dacă ar fi să fac o comparație între cărțile „The Hunger Games” de Suzanne Collins și filmele „The Hunger Games” în regia lui Gary Ross, pot spune cu mâna pe inimă ca ecranizările sunt cu mult sub nivelul cărților. Pentru cine n-a citit cărțile, filmele sunt o mare porcărie. Regizorul s-a străduit prea mult să cuprindă toată povestea și a uitat de esență. Acțiunea se petrece pe repede înainte, totul pare fără noimă, nu ai timp să te obișnuiești cu un lucru, că imediat se întâmplă altul și tot așa. Ceea ce Suzanne a cuprins în mii de pagini, regizorul a încercat să oglindească în câteva ore. Deși în film apar câțiva actori foarte buni (Jennifer Lawrence, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Lenny Kravitz și alții), filmul nu i-a pus în valoare; și ce să mai spun de actorul care îl interpretează pe Peeta, care e super nașpa din punctul meu de vedere. Consider că s-a mers prea mult pe firul exact al cărților și s-a uitat esențialul. Filmele The Hunger Games NU au EMOȚIE, nu au culoare, și nu se vor ridica niciodată la nivelul cărților. Dacă nu aș fi citit trilogia, filmele nu mi-ar fi plăcut și nu mi-ar fi rămas în minte, de fapt cred că nici nu aș fi trecut mai departe de prima jumătate de oră a primului film.

jocurile_foamei_obsesia

        Acțiunea se petrece într-un viitor postapocaliptic, pe un pământ reașezat și reorganizat, într-o lume dură, condusă de niște tirani. Fosta America de Nord se numește astăzi Panem și este împărțită în 13 Districte, din care cel de-al 13-lea se presupune că ar fi o ruină. În trecut Districtul 13 a fost ras de pe fața pământului din cauza îndrăznelii de a se răzvrăti împotriva Capitoliului, conducerea Panemului. Atunci au luat naștere Jocurile Foamei, pentru a menține în viață frica și supunerea, un concurs sângeros și sadic, în care 24 de adolescenți între 12 și 18 ani, câte 2 din fiecare district, sunt aruncați în sălbăticie și obligați să se omoare între ei. Această luptă era televizată în direct și urmărită cu frenezie, ca o acțiune de mare onoare. Nu conta cât de mic sau de firav era copilul, nu conta cât de nepregătit era adolescentul, nu conta dacă era fată sau băiat, nici dacă avea o situație financiară bună sau nu, din fiecare district erau aleși câte un băiat și o fată. La sfârșitul Jocurilor numai unul singur se putea întoarce acasă, învingător și bogat, dar cu mâinile pline de sângele celorlalți copii.

The-Hunger-Games-poster

        Katniss este personajul principal al cărții, o adolescentă care își întreținea singură mama și sora mai mică, o fată curajoasă și puternică, îndrăzneață și inteligentă, un vânător înnăscut. Ajunge în sânul jocurilor cu Peeta, fiul brutarului din Districtul 12. La sfârșitul Jocurilor Foamei rămân în viață numai Katniss și Peeta, dar cine credeți că ajunge acasă bogat și celebru? Ce vor face ei ca să rămână în viață? Cum își vor trăi viețile grele mai departe? Credeți că vor îndrăzni să înfrunte Capitoliul, să sfideze legile și să redevină un singur popor, uniți prin pace și înțelegere? Credeți că vor scăpa de viața grea și de sărăcie? Credeți că vor da jos Mâna de Fier a Capitoliului? Credeți că vor reuși?

Die-Tribute-von-Panem-Catching-Fire-Achterbahn-fahren-mit-Jennifer-Lawrence_teaser_620x348

      Da, reușesc, dar drumul lor nu este deloc ușor. Lupta lor este grea, plină de sacrificii, durere, foame și frică! Vă las pe voi să descoperiți cum își recapătă Panemul libertatea! Citiți cărțile, veți vedea cum Katniss, Peeta și Gale vor deveni niște eroi, dar nu înainte de a suferi pierderi inimaginabile!

Jocurile-Foamei-561x280

      Nu vă recomand filmele, dar vă recomand cărțile! Datorită acestor cărți veți înțelege ce viață valoroasă și liniștită ducem noi. Veți învăța să apreciați democrația, fiecare bucăție de pâine caldă și mai ales, veți învăța să apreciați libertatea de care ne bucurăm cu toții. Datorită acestor cărți veți înțelege cât de importantă este familia și liniștea sufletească. Și să nu uităm de sacrificiu, lupta pentru supraviețuire, încredere, iubire necondiționată și iertarea, toate acestea le veți găsi în cărți. Citiți-le, veți învăța foarte multe lucruri și probabil veți privi cu alți ochi viața! În fond, nu vom ști niciodată unde ne poate duce viitorul și cum va arăta omenirea și pământul peste 100 de ani.

       Filme de nota 3, cărți de nota 10 – Jocurile Foamei de Suzanne Collins!

Acest articol a fost publicat în Carti / Recenzii, Filme/Seriale și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu