Increderea si abuzul sexual

         Aseară am văzut un film care m-a răscolit foarte mult. Se numește „Încrederea” (Trust) și a fost făcut în 2010, avându-i în rolul principal pe Annie (Liana Liberato), o adolescentă de 14 ani și pe părinții ei Will și Lynn Cameron (Clive Owen și Catherine Keener). Ideea este că acest film ar trebui văzut de toți adolescenții, dar mai ales de adolescentele care obișnuiesc să vorbească și să se îndrăgostească de toți necunoscuții, pe internet.

large

          Pe scurt, Annie primește un laptop de ziua ei și se înregistrează pe un site de socializare pentru adolescenți. Aici îl cunoaște pe Charlie, aparent un adolescent de 16 ani, de care se îndrăgostește foarte mult. Ajung să vorbească zi și noapte, atât pe laptop, cât și la telefon. El îi câștigă încrederea și îi spală atât de tare creierul și o minte atât de mult, încât ajunși față în față, Annie îi trece cu vederea faptul că el are peste 35 de ani. Deși inițial el îi spune că are 16 ani, apoi 20 de ani și apoi 25 de ani, când ajung să se cunoască face to face, ea constată cu stupoare că are peste 35 de ani. Deși la început se sperie și ar vrea să plece, nu o face. Charlie cunoscând-o pe Annie foarte bine și îndrugându-i tot felul de minciuni că sunt suflete pereche, ea acceptă să iasă cu el la o înghețată, ca prieteni, să discute. Între timp îi face și-un cadou, o lenjerie intimă roșie, extrem de sexy. Apoi el o roagă să meargă la un motel ca să o vadă cum îi stă în lenjeria intimă și de acolo vă imaginați ce s-a întâmplat. A violat-o. Într-adevăr nu în modul acela brutal, însă vrând-nevrând, nu i-a dat de ales și a avut-o. Deși l-a rugat să înceteze, el a reușit, cu frumosul, să o aibă.

       După ce s-a culcat cu ea, el nu a mai sunat-o, nu a mai căutat-o, a dispărut. Fiind disperată că el a dispărut din viața ei, Annie îi povestește cele întâmplate unei prietene. Prietena îngrijorată anunță autoritățile și așa părinții ei află că fata lor a fost abuzată de un pedofil în serie. La început Annie a fost revoltată, ea încă credea cu tot sufletul că Charlie o iubește, că o înțelege, că sunt suflete pereche și că nu merită să fie anchetat de poliție. S-a certat cu prietena ei că i-a trădat încredere și-a învinovățit tatăl că îi strică relația cu Charlie, însă poliția a continuat să-și facă treaba. Așa s-a descoperit că Charlie mai abuzase alte 4 fete înaintea adolescentei Annie, printre care și o fetiță de numai 12 ani. Abia atunci a înțeles Annie că povestea ei nu este una de iubire, ci o relație agresor-victimă. Între timp Annie merge la psiholog pentru a-și vindeca rănile sufletești, poliția continuă să-l caute pe Charlie, însă acesta este de negăsit. Annie încearcă să se sinucidă când niște fotografii indecente apar cu ea pe internet, însă este salvată în ultima clipă de tatăl ei. Charlie din păcate nu este prins și spre sfârșitul filmului, Charlie este prezentat ca un profesor de fizică respectabil, cu o soție și un fiu de vreo 5-6 ani lângă el. Așadar, pe Charlie nu îl chema Charlie și era un pedofil deghizat într-un om respectabil, cu familie.

        Morala acestui film?! Să nu aveți încredere în străinii de pe internet, să nu vorbiți cu ei și să nu le credeți minciunile. Nu ascultați complimentele lor, pentru a-și atinge scopul, toți obsedații sexual vă vor spune că sunteți frumoase, deștepte, mature, superbe, înțelepte și câte în lună și-n stele. Voi, dragele mele adolescente, nu aveți nevoie de un străin care să vă spună cum sunteți, nu aveți nevoie de un obsedat care să vă spele creierul spunându-vă că sunteți minunate numai ca să vă aibă. Și chiar dacă tipul nu are peste 35 de ani și are numai 20, asta nu înseamnă că nu vă minte. De obicei, după ce își ating scopul, toți dispar din peisaj. Toți se evaporă. Și mai ales, nu vorbiți cu necunoscuți pe internet chestii intime. Nu vă arătați pe net părțile intime ale corpului vostru și nu le spuneți secretele voastre. Aceste fotografii/filmări și secrete pot ajunge pe net, vă pot înregistra și vă pot șantaja dacă nu reușesc să vă convingă cu frumosul. Nu vă complicați cu relațiile pe net, iubirile adevărate se trăiesc în lumea reală. Iar oamenii care vă iubesc sunt tot timpul sinceri, nu vă spun minciuni nici legat de vârstă, nici legat de nimic. Dacă vă simțiți singure, aveți prieteni. Nu vă grăbiți să vă începeți viața sexuală și nu o faceți cu un necunoscut. Nu cedați din prima. Nu vă trece vremea și nici nu intră zilele în sac.

       Și să nu credeți că numai fetele sunt în pericol, și voi băieții sunteți. Pe lumea asta nu sunt numai pedofili de fete, ci și de băieți. Deși este perfect legal ca de la 16 ani să întrețineți raporturi sexuale, când sunteți constrânși să o faceți, când nu vi se lasă nicio posibilitate de a spune NU, se numește VIOL, ABUZ SEXUAL, nicidecum SEX CONSIMȚIT. Nu vă irosiți tinerețea pe internet, cu obsedați sexual. Dacă simțiți că este ceva în neregulă, rupeți orice legătură cu persoana respectivă sau mărturisiți-le părinților voștri. Ei vă vor ajuta. Dar nu uitați, fără mărturisiri intime și fără fotografii intime.

      Aveți grijă de voi!

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Increderea si abuzul sexual

 1. Cu Lore zice:

  Si eu l-am vazut aseara si mi s-a parut destul de interesanta ideea. Sunt total de acord cu morala si e bine de tras un semnal de alarma.
  Pe la 14-15 ani si eu vorbeam pe internet cu diverse persoane, dar nu eram chiar asa naiva.
  Oricum, e un film de vazut de catre tinerii pana in 16-17 ani(ca ma gandesc ca dupa varsta aceasta deja sunt mai maturi). 🙂

 2. ricamihai13 zice:

  e bine de văzut de tinere cu speranța că vor aplica ce ar putea învăța din acest exemplu
  mai greu cu … dragostea oarbă care ia mințile și de multe ori discernămîntul

 3. Pingback: De ce sa iti protejezi copilul pe internet (I) | Razvan-Andrei.Com - Lumea asa cum o vad eu - Pascani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s