În general adolescenții sunt extreeem de încăpățânați. Dacă adolescenții și-au dezvoltat un anumit comportament, foarte rar îi poți face să se schimbe. Marea lor majoritate sunt de părere că felul lor de a fi este cel perfect și niciunul nu vrea să se schimbe, pentru nimic în lume. Cam toți cred că dețin adevărul absolut și că propria lor personalitate este cea corectă, dar când ajung la maturitate și privesc în urmă, TOȚI zâmbesc și-și dau seama cât de mult au greșit fiind rigizi și retincenți în ceea ce privesc schimbările în viață.
Astăzi vă voi vorbi puțin despre schimbări, despre cum trebuie să le primiți în viața voastră. Schimbările sunt dificile chiar și pentru noi adulții. Voi adolescenții aveți nevoie de stabilitate și orice schimbare vă poate zdruncina atât emoțional, cât și psihic. Cheie este MODUL ÎN CARE ACCEPȚI SCHIMBAREA și cum să-i faci față mai ușor.
Primul pas este gândirea. Deși la început este greu să accepți o anumită schimbare, intervine frica sau teama, dacă ești un adolescent destul de curajos, înfrunți totul. Dacă poți face ceva pentru a-ți păstra vechea viață, dacă depinde de tine, fă totul pentru a nu se schimba nimic. Dar dacă schimbarea sau stoparea schimbării nu ține de tine, ca să treci mai ușor prin etapele ei, pur și simplu acceptă schimbarea. Dacă o refuzi, te revolți, plângi și intri în depresie, nu vei face nimic, nu vei reuși să te obișnuiești cu schimbarea. Fii pozitiv, gândește-te că poate acea schimbare are și partea ei bună. Poate viața ta se va schimba în bine.
Al doilea pas este înțelegerea. Nu spun să te resemnezi în fața schimbării, ci îți spun să încerci să înțelegi schimbarea, să o gândești, să o asimilezi și să o întorci pe toate părțile și fețele ei. Nu încerca să privești numai partea rea a lucrurilor, ci caută aspectele pozitive. Cum crezi că te va ajuta pe tine schimbare? Ce crezi că va aduce bun în viața ta? Nu te speria, chiar dacă uneori balanța atârnă mai mult spre rău, uneori viața te surprinde și-ți aduce mai multe lucruri bune.
Al treilea pas este înfruntarea. Înfruntă schimbarea, dă piept cu ea, treci prin ea fie ce o fi. Încearcă să te obișnuiești cu lucrurile noi. Observă-le, gândește-le, fii un privitor la început. Un privitor al acțiuni. Fii în mijlocul schimbării și vezi cum te simți. Deși este puțin dureros și schimbarea nu te face prea fericit, noi oamenii suntem născuți să supraviețuim, căutăm întotdeauna soluții și în final ajunge să ne adaptăm. Pentru că nu am fost născuți pentru durere, ci pentru fericire.
Al patrulea pas este adaptarea. Adaptează-te noilor schimbări. Încearcă să trăiești fericit. Dacă vei fi tot timpul nemulțumit și revoltat, nu vei ajunge vreodată să-ți găsești liniștea. Tot ce poți să faci este să te adaptezi, să răspunzi pozitiv schimbării, să supraviețuiești și prin urmare să evoluezi. Fiecare schimbare este încă o cărămidă la temelia voastră ca oameni spirituali și raționali. Un om rigid, care respinge întotdeauna schimbarea nu va ajunge niciodată să fie fericit și mulțumit de propria viață.
Al cincilea pas este triumful. Ai reușit să te adaptezi? Ai ajuns la concluzia că nu este așa rău? Realizezi că ai evoluat și ai devenit mai bun? Te simți mândru de tine? Înseamnă că ai triumfat și schimbarea nu este atât de rea pe cât credeai.
Nicio schimbare nu este rea dacă înveți să o accepți și înveți să te adaptezi. În fond, renunțând la tine, la cel care erai ieri, înseamnă că ai devenit mai bun decât ieri și mâine ai toate șansele să fii și mai bun.
Lao Tzu spunea: „Când renunț la ceea ce sunt, devin ceea ce aș putea fi.”, adică mai bun, mai evoluat, mai demn de laudă, mai de succes!