Vesmintele bisericesti – frumusetea Raiului

        Ieri am fost din nou la Biserică, nu mai fusesem din Noaptea de Înviere… și-așa ce mult mi-a plăcut slujba de Înălțare… nu vă puteți imagina. De obicei, de sărbătorile mari, merg la Episcopia Buzăului și Vrancei, da ați ghicit, sunt buzoiancă. Însă în rest, în anumite duminici când am timp să mă duc, merg întotdeauna la Biserica din cartier. Dar recunosc, de sărbătorile mari, îmi place foarte mult atmosfera de la Episcopie, dar și slujbele parcă sunt mult mai frumoase.

       Nu știu de ce, dar îmi plac atât de mult veșmintele episcopilor, preoților și daconilor, de nu vă puteți imagina. Ieri de exemplu, diaconul avea niște vesminte diaconesti de îmi furau ochii, efectiv. Veșmintele sale erau din brocard, combinat cu proderie, pe alb, roșu și auriu. Păreau niște haine cusute cu fir de aur. Nu știu exact să vă spun dacă chiar erau brodate cu fir de aur, dar de la depărtare așa părea. Uitați-vă în imagine și spuneți voi că nu sunt frumoase! N-aveți cum să rostiți o asemenea blasfemie. Astăzi am căutat mult timp pe internet, veșmintele diaconești cu care era îmbrăcat diaconul ieri. Mie mi-a plăcut nespus.

vesminte diaconesti

       Spre rușinea mea, până mai ieri habar n-aveam care este diferența dintre un preot și un diacon. Pentru mine, în ochii mei, toți sunt preoți, toți sunt oamenii Domnului. Dar o diferență exact nu știam care este. Dar, așa cum fac de obicei când nu știu un lucru, am întrebat-o pe bunica mea. Și ea mi-a spus că diaconii sunt un fel de preoți, dar fără parohie. Diaconii sunt cei care îi ajută pe episcopi și pe preoți. Tot ei îi îngrijeau în trecut pe săraci și pe bolnavi, ei răspândeau cuvântul Domnului și uneori chiar botezau. În prezent diaconii ajută la slujbele bisericești și duc sfânta împărtășanie celor care sunt încarcerați și celor bolnavi. Deși pot ține slujbe și pot boteza, diaconii sunt supușii preoților și ai episcopilor. Fără acordul lor, diaconii nu pot mișca un pai, nu pot lucra absolut nimic în Biserică. Cam aceasta este în mare povestea diaconilor, dar sincer, eu una îi prețuiesc la fel de mult ca pe preoți. Poate că nu este corect, dar și ei sunt tot slujitori ai Bisericii și ai Domnului, așa cum sunt și episcopii și preoții.

       Și trebuie să recunosc, nu doar veșmintele diaconilor sunt frumoase, și veșmintele preoților sunt incredibile și să nu mai spun de cele ale episcopilor care sunt cu adevărat fastuoase. Da, în general lumea nu este de acord cu luxul și fastul în Biserică, dezaprobă adesea felul în care se îmbracă preoții și toate fețele bisericești. Însă eu sunt de părere că este ceva normal ca un episcop, preot sau diacon să se distingă prin veșmintele sale de restul lumii și chiar să arate lumii frumusețea lui Dumnezeu și frumusețea Raiului prin veșmintele lor. În viața de zi cu zi și la slujbele obișnuite, preoții se îmbracă în negru, dacă nici de sărbători n-ar purta un vemânt de sărbătoare, atunci când? Ce-ar însemna să umble în zdrențe? Eu una aș avea impresia că Raiul înseamnă tristețe, un loc întunecat, fără culoare. Înțeleg smerenia și cumpătarea, dar noi oamenii trebuie să vedem frumusețea Domnului prin Biserică și oamenii Lui.

       Pentru mine, veșmintele bisericești arată omului desăvârșirea prin Dumnezeu… asta e părerea mea, poate că greșesc. Dar nu cred. 🙂

CLV

Acest articol a fost publicat în De Interes Public și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s