Etnobotanicele în rândul adolescenților

       Astăzi simt nevoia să vă cert sau să mă cert cu voi, dragi adolescenți senzaționali. Tema, etnobotanicele. De curând a fost o știre la TV despre niște liceeni din Buzău care au consumat etnobotanice și au fost prinși. Întrebarea mea este: ce-i în capul vostru când vă hotărâți să consumați etnobotanice? Probabil că efectul de turmă este de vină, dacă consumă X care e mai popular și mai „șmecher”, de ce să nu consumi și tu, nu-i așa?! Vă doriți să fiți la modă, să încercați totul, să vă simțiți bine, să râdeți mereu și să nu fiți marginalizați. Dacă ați refuza sau v-ar fi teamă să consumați etnobotanice, din start ați fi luați drept pămpălăi. Dar vă spun, mai bine să fiți considerați pămpălăi, decât să vă intoxicați sau să muriți din cauza etnobotanicelor. Scopul celor care le distribuie este să facă bani, mulți bani. Cei care vă îndeamnă, sunt ori prinși în mrejele acestor droguri aparent ușoare, ori vor să profite de pe urma voastră. Pe lângă faptul că vă puteți îmbolnăvi și puteți deveni dependenți, puteți avea probleme și cu legea. Vă înnebuniți părinții de durere și îngrijorare și uite așa ajungeți să vă ratați viitorul. Pentru că ceea ce începe astazi cu un drog ușor, peste o săptămână vei vrea ceva mai tare până vei ajunge să consumi orice îți pică pe mână. De ce? Ca să fie, pentru că nu te poți lăsa, pentru că drogul a pus deja stăpânire pe tine și uite așa ajungi din om, neom.

Voi ca și consumatori nu vă dați seama cât rău vă pot face aceste droguri ușoare, pentru că etnobotanicele emit schimbări în ceea ce privește gândirea rațională. Aceste droguri inhibă raționalitatea și activează intuiția, visarea, care duc chiar și la halucinații. Așadar, oricât ați crede că încă sunteți raționali, nu mai sunteți. Deși vă simțiți treji, emisfera cerebrală unde se găsesc funcțiile ce țin de raționalitate încă este adormită și nu se trezește cât ai pocni din degete. Eu știu că etnobotanicele sunt din ce în ce mai frecvente, că sunt consummate în excursii, la petreceri și chiar la școală. Știu că vă fac să vă simțiți curajoși, veseli, bine-dispuși, că vă scapă de emoții, inhibiții și tristețe. Dar până la urmă și aceste sentimente neplăcute de tristețe și emoție, trebuiesc trăite, sunt ale voastre, nu le puteți înăbuși la infinit. Trebuie să le înfruntați pe trezie, eventual să rezolvați problemele comportamentale care sunt și sursa acestor tristeți și apoi veți scăpa de aceste stări neplăcute ce seamănă cu depresiile. Chiar dacă consumați etnobotanice, problemele nu se vor rezolva de la sine, nu vă veți trezi într-o bună zi super fericiți și bine dispuși. Ba din contră, alcoolul și drogurile, nu fac altceva decât să vă afunde și mai rău în singurătatea și tristețea pe care o simțiți. Alcoolul și drogurile intensifică depresiile și sentimentele negative. Le estompează pe moment, apoi vă veți simți mai mizerabil decât înainte.

         Iată efectele pe care le declanșează aceste droguri ușoare asupra voastră, dragi adolescenți:

–          greață și vărsături;

–          tensiune mică;

–          tensiune mare;

–          transpirații excesive;

–          greață și vărsături;

–          încetinirea bătăilor inimii;

–          tremurul trupului;

–          dilatarea pupilelor;

–          înăbușirea raționamentului logic;

–          iluzii senzoriale;

–          lipsa concentrării;

–          halucinații;

–          senzații „paranormale” – sentimental că ați ieșit din corp, că veți muri, că sunteți în alt timp și alt spațiu, clarviziune, sentimentul că știți totul și cunoașteți totul, sentimentul de invincibilitate;

–          frică;

–          tristețe;

–          paranoia;

–          rememorarea amintirilor uitate – de obicei cele dureroase;

–          uneori plâns, alteori râs fără motiv.

Iar efectele pot continua. Cauzele morții din pricina etnobotanicelor sunt datorate adesea din cauza intoxicațiilor. În aburii drogurilor nu mai conștientizați cât de mult consumați și puteți să vă intoxicați, atât de rău încât puteți muri. Din cauza etnobotanicelor se moare, să nu aveți niciun dubiu. Și dacă nu muriți din prima, vă puteți îmbolnăvi foarte ușor, atât fizic, cât și psihic.

Toate etnobotanicele dau dependență, să nu credeți vreo clipă că le puteți controla. Când vă veți aștepta mai puțin, veți conștientiza că nu vă puteți lăsa. Mai bine să fiți considerați proști, pămpălăi, învechiți, fricoși sau mai știu eu cum, decât să consumați etnobotanice. Nu vă distrugeți singuri în dorința de a fi la modă și curajoși. Învățați să spuneți NU, oricât de greu ar fi.

Poate că nu sunt eu cea mai în măsură să vă dau sfaturi, dar încercați să gândiți înainte să consumați ceva ce știți că vă face rău. Informați-vă pe internet, veți vedea că lucrurile sunt clare. Etnobotanicele sunt periculoase și vă omoară încet și sigur!

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Etnobotanicele în rândul adolescenților

  1. Pingback: Ne mâncăm pe noi înșine? | Radu Ștefan prezintă: Blogu' cu de toate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s