Invidia în rândul adolescenților

Invidia în rândul adolescenților este foarte des întâlnită. Începând de la atuurile fizice și sfârșind cu bunurile materiale, dar să nu uităm și de invidia din punct de vedere social. Mulți adolescenți se invidiază plecând de la popularitatea pe care fiecare dintre ei o are în cercul de prieteni, la școală și pe internet. Invidia pleacă dintr-un complex de inferioritate, adolescentul conștientizează sau crede că nu are ceva și va deveni invidios pe cel care are acel ceva pe care el și l-ar dori.

Sunt fete care își doresc să fie slabe, înalte, zvelte, cu părul blond sau brunet, cu părul drept sau ondulat, cu sânii mai mari sau mai mici, cu fundul mai mare sau mai mic. Fetele își găsesc adesea defecte și când descoperă o altă fată mai populară decât ele și care are și acel atuu fizic pe care ele și l-ar dori, atunci se naște invidia. Tot fetele se invidiază din cauza banilor, din cauza hainelor, a accesoriilor, a cosmeticelor, a gadget-urilor și a unor bunuri materiale. Când o fată are prea mult și o alta mai puțin sau deloc, din nou, invidia se naște. Ca o paranteză, de aceea este bine ca fiecare școală să impună uniformele școlare, așa nu ar mai exista diferențe din punct de vedere financiar. Fetele se invidiază și din cauza iubiților lor sau din cauza faimei. Cu cât o fată are mai mult lipici la ceilalți adolescenți și mai ales la băieți, cu atât ea va fi mai invidiată.

La băieți lucrurile sunt puțin mai simple, ei ori nu se invidiază deloc, ori o fac din cauza gadget-urilor sau a fetelor. Ei nu au complexe la nivel fizic, foarte rar vei cunoaște un băiat care să fie complexat de felul cum arată. Nevoile lor sunt simple, își doresc să fie iubiți de fete și să aibe cel mai „șmecher” telefon, tabletă, laptop, play-stațion și mai știu eu ce gadget. Dar știți și voi, când adolescentul are o nevoie, poate fi el băiat sau fată, că va râvni la avuția sau talentul celuilalt. În adolescență totul se simte intens, dacă tânărul are un zbucium sufletesc, el îl va simți de trei ori mai accentuat.

Ideea este următoarea, invidia îmbolnăvește sufletul, invidia duce la singurătate, tristețe și aduce după sine și mai multe complexe. Mama are o vorbă, „toate la timpul lor”. Poate că astăzi nu ești extraordinar de frumos sau de arătos, știm cu toții că adolescența este o perioadă de tranziție care marchează multe schimbări la nivel fizic, psihic și emoțional. Lasă timpul să treacă și ți se vor mări și sâni, vei slăbi, te vei rotunji, vei lua formă de bărbat sau de femeie, trebuie doar să-i lași timpului, timp. Cât despre bunurile materiale, nu toți ne-am născut cu bani mulți, nu toți părinții au putere financiară nelimitată astfel încât să satisfacă toate capriciile materiale ale unui adolescent. Va veni o vreme când vei avea tot ce îți dorești. Și crede-mă banii și bunurile nu aduc fericirea. Mult mai de preț este prietenia. Cei care au bani, să încerce să se laude și să se fălească mai puțin; iar cei care nu-i au, să nu-i dorească, se poate trăi și fără lucruri scumpe. Dă la o parte complexele și invidia și apropie-te de cel pe care îl invidiezi, vei câștiga popularitatea de care ai nevoie, liniștea sufletească și vei putea și să furi sau să înveți din trucurile celuilalt adolescent, pentru a te face cât mai plăcut și mai iubit.

Nu vă amărâți sufletele cu invidie, nu are rost. Anii vor trece și vă veți aduce aminte de adolescență ca fiind perioada aceea în care îl urai pe X sau pe Y, perioada în care nu aveai smartphone și tare mult îți doreai, perioada în care ea era iubita celui pe care îl iubeai tu, perioada în care toți te dădeau la o parte. Treci peste complexe și temeri, acceptă-te și fii prieten cu ceilalți. Nu te lăsa înveninat de invidie, ci bucură-te de toate etapele frumoase ale adolescenței. Sigur că există antipatii, dar antipatia nu este totuna cu invidia. Că nu placi pe cineva înseamnă că nu-l placi și nu te obligă nimeni să fii lângă el. Dar dacă nu-l placi tocmai pentru că el are ceva și tu nu, înseamnă că îl invidiezi. Și poate că în adâncul sufletului și el are o nevoie emoțională, un complex, o dorință; încearcă să vezi dincolo de invidie și poate veți fi prieteni.

Invidia distruge adulții, nu vă lăsați și voi afectați și marcați de ea! Se poate trăi și fără să râvnești la ceva!

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s