Sinuciderea în rândul adolescenților

          Am spus-o și o repet, adolescența este o perioadă extrem de dificilă. Vârsta la care totul se simte la intensitate maximă. Perioada în care totul poate exploda în jur. Anii în care orice te afectează, te dărâmă, te marchează sau te face mai puternic. Depinde… totul depinde și de oameni de care ești înconjurat. Altfel este foarte ușor să te pierzi și să iei decizii nefericite, care te pot afecta pe viață. În adolescență are loc primul contact sexual, prima țigare, prima beție și uneori, chiar primul drog luat. Iar limita dintre distracție și viciu, este foarte fină.
            Dar nu despre droguri și vicii vreau să vă scriu astăzi. Ci despre SINUCIDERE. Da, ați citit bine, sinucidere. Încă un subiect tabu în rândul adolescenților. Însă este o problemă cât se poate de serioasă și de gravă. Ideea este că marea majoritate a adolescenților s-au gândit cel puțin o dată la sinucidere, o parte măricică din ei au și încercat, însă numai puțini dintre ei reușesc să-și ducă „isprava” până la capăt. Oricare ar fi motivele unei astfel de tentative, nimic nu justifică gestul în sine. Nu există nimic eroic în a-ți lua viața. Lumea nu te va ține minte cu admirație și nu vei face nimic excepțional. Sinuciderea nu este nici act de curaj, nici de lașitate, este pur și simplu o abandonare, o capitulare. Lași armele jos și te predai. Liniștea oricum nu o vei dobândi, scăparea nici atât. Dacă ar fi să ne luăm după teoriile ezoterice, sinucigașii rătăcesc pentru eternitate în Purgatoriu. Dacă ne luăm după teoriile creștin-ortodoxe, clar se ajunge în Iad. Ce e Dincolo, nimeni nu știe… Dar cert este un lucru, sinuciderea nu este o soluție, indiferent de motiv.
             Totuși, să aprofundăm puțin esența acestui subiect. De ce ajung tineri să comită un astfel de gest sau măcar o tentativă?! Iată de ce:
–          Un semnal de alarmă pentru a atrage atenția; de obicei tentativa nu este niciodată atât de serioasă încât să se și finalizeze, însă, suficient încât să atragă atenția. Adolescenții vor să tragă un semnal de alarmă, menit să impresioneze persoanele dragi. Sunt metode mult mai blânde și mai eficiente de a atrege atenția cuiva. Prin sinucidere nu faci decât să îi sperii. Câștigă-le respectul, nu-i speria.
–          Din dragoste. Decepțiile în dragoste sunt extrem de frecvente. Cu toții am iubit și am fost părăsiți în perioada adolescenței. Ei bine, atunci tinerii simt că viața lor s-a sfârșit, că nu vor mai iubi niciodată, că vor fi mereu nefericiți. Suferă și acest lucru le întunecă mintea. Iar singura ieșire pare a fi moartea. Dar nu este deloc așa, daca o iubire se sfârșește, vine o alta care să merite.
–          Se simt neînțeleși, neiubiți. Comunicarea este extrem de dificilă în adolescență. Indiferent că vorbim de părinți sau de prieteni, adolescenții se simt adesea neiubiți și neînțeleși. Ca și cum sunt invizibili. Ca și cum nimeni nu le dă importanță. Ca și cum nu au voce, personalitate, credibilitate. Nu reușesc să se facă auziți. Nu reușesc să se integreze. Și-atunci, tinerii se simt lipsiți de importanță. Ca și cum ei nu contează și nu vor reuși niciodată să stârnească interes sau iubire. Nu este deloc așa. Dacă cineva nu-ți acordă atenția pe care o dorești, asta nu înseamnă că nu ești iubit sau nu reprezenți nimic. Fă-te auzit, comunică, arată cine ești.
–          Din cauza familiei. Când în familie sunt frecvent scandaluri, certuri, bătăi. Când tatăl sau mama sunt alcoolici, atunci adolescenții sunt împinși spre moarte. Își doresc o familie normală, liniștită. Dar realizând că lucrurile nu se vor liniști, probabil niciodată, ei cred că singura soluție este moartea. Nici chiar atunci nu trebuie să încerci să îți iei viața. Trebuie să înduri sau să îndemni părintele sănătos, să pună capăt răului, să se desparta, pentru ca toată lumea să trăiască în tihnă. Până la urmă mai bine divorțați decât la nesfârșit în frică și teroare.
–          Din cauza abuzurilor. Indiferent că sunt abuzați fizic, verbal sau psihic, adolescenții pot ceda ușor. Chiar dacă părinții sunt cei care comit abuzurile sau prietenii, adolescenților le este rușine sau teamă să spună cuiva. Și iarăși, singura soluție pare moartea. Dar nici atunci nu este o decizie întemeiată. Trebuie să ai curaj și să spui cuiva în care ai încredere, despre lucrurile care ți se întâmplă. Mama, tatăl, mătușa, unchiul, diriginta sau poliția, întotdeauna va exista cineva care să vrea și să poată să te-ajute. Nu-ți lua viața. Există o rezolvare, crede-mă.
–          Din cauza singurătății, dezamăgirilor, tristeților. Unii adolescenți sunt sortiți să crească fără părinți, fără familie… unii sunt orfani de mici, alții devin dintr-o dată, brusc. Moartea cuiva drag marchează pe oricine. Adolescentul se vede singur, suferă, dorul îl apasă, viața îl apasă, singurătatea îl sufocă, nimic nu mai pare la fel, de aceea, crezând că Dincolo se va întâlni cu cei dragi lui, alege să se sinucidă. Știu că pierderea părinților, a fraților, a bunicilor, este un lucru crunt. Însă… vor apărea în viața voastră alți oameni care să vă aline dorul, suflet… Timpul vindecă orice rană.
–          Din cauza fricii. În adolescență se fac multe prostii, multe chestii ce par a fi cele mai îngrozitoare lucruri. „Prietenii” sau profesorii amenință că le vor spune părinților și uite așa se naște un lanț fără sfârșit. Un lanț care te face să comiți greșeală după greșeală. La un moment dat, adolescenții obosesc de-atâtea ascunzișuri, se satură să trăiască cu teama în suflet și se hotărăsc să moară. Mare greșelă. Oricât ar fi greșelile de mari, părinții te iartă și te vor ajuta să ieși din greșelile comise. Poate că te vor pedepsi, dar o vor face doar pentru ca tu să înveți morala greșelilor tale. Un lucru este cer, nu te vor lăsa la greu. Așa că mai bine spune-le tu adevărul, decât să afle de la străini. Te vor ierta, îți garantez.
       Motivele probabil că sunt infinite, însă acestea cred că sunt cele mai frecvente. Cele mai uzate motive din cauza cărora adolescenții atentează la viața lor. Dar știți, nu sunteți Rome și Julieta, nu trăiți un roman cu peripeții sau un roman de dragoste, este VIAȚĂ, viața voastră. Dar nu suficient de a voastră încât să vă sinucideți. Nimeni nu are dreptul să atenteze la viața nimănui, nici chiar la propria viață. Numai Dumnezeu are acest drept. Și în plus, dacă nu muriți, puteți rămâne cu sechele fizice, psihice și emoționale, care vor durea mult mai mult decât viața de dinaintea tentativei.
        Poți preda armele, poți renunța, poți muri… sau poți lupta pentru tine, pentru fericirea ta, dar mai ales viața ta. Până la urmă viața e o luptă, o luptă în care ne asumăm totul. Asumarea duce la evoluția noastră ca ființă, om, persoană, suflet. Accepți, lupți, răzbești… crede-mă, poți.
         Viața este frumoasă, indiferent de obstacolele ei. 
Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Sinuciderea în rândul adolescenților

  1. Foarte buna aceasta postare !! Trateaza o problema grava !

  2. florentin zice:

    cand au aparut cu anii in urma si la noi primele ‘cantitati de droguri’ discutam cu niste amicii(lucram intr-o firma mare la vremea aia cu multi colegi, intre timp a dat faliment), despre acest fenomen in crestere, dar nu-mi inchipuiam amploarea lui…eram convins ca nu voi apuca, in aceasta viata sa vad in Romania, ce se intampla afara…

  3. Anca zice:

    Un semnal de alarma tras in aceasta postare…. adolescenta este o perioada dificila asa cum este descrisa si in articol. Un alt punct care ar fi trebuit atins este cel al unei consilieri psihologice, al unui ajutor din partea dirigintelui, al unei profesoare… unui bun prieten… O persoana in situatia aceasta trebuie sa se confeseze. Cine are astfel de probleme, nu le poate depasi singur. Cu toate ca in adolescenta nu prea ai pe cine te baza ca si prieten. Un „prieten” te poate impinge chiar pe o cale gresita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s