Se întâmplă să nu vrei să vezi…

        Undeva, la o margine prăfuită de drum uscat, o țigancă își oferea serviciile de ghicitoare oamenilor care treceau parcă venind de nicăieri, grăbindu-se spre nicăieri. Zi de zi pe-acolo treceau zeci și zeci de persoane, însă foarte puțini se opreau pentru a asculta ce-avea țiganca de spus. Oamenii erau grăbiți, necăjiți, îngândurați și neîncrezători în cea care își făcea vechiul de atâta amar de vreme pe acea stradă. Din când în când bătrâna oprea câte un trecător să-i spună câte ceva, unii reacționau violent, alții o luau în râs, foarte puțini o luau în serios.
Până într-o zi când bătrâna oacheșă opri un tânăr și-i spuse:
– Tinere, vino să-ți spun două vorbe!
– N-am bani, bre!
– Nici nu-ți cer bani. Văd ceva în ochii tăi. Dă-mi palma ca să mă conving.
Îi cercetă femeia palma preț de câteva minute, se mai uită o dată în ochii lui și-i spuse:
– Tinere, ceea ce vrei să faci nu este bine. Viitorul tău nu este acolo, lângă tine ai persoana care te va face fericit, dar nu ești în stare să o vezi.
– Ce vorbești bre? La ce te referi?
– Iubești o femeie care nu este de tine.
– De ce spui asta?
– Pentru că este căsătorită și te presează să o iei de lângă bărbatul ei. Vrea să o scapi de greul prin care trece. Dar nu este de tine maică, nu te va face fericit. Vei avea aceeași soartă pe care o are bărbatul ei.
– De ce spui că voi avea aceeași soartă?
– Pentru că năravul din fire n-are lecuire. Te va înșela și pe tine, așa cum îl înșeală pe el cu tine. Nu faci bine. Omul o iubește, așa cum și tu o iubești, dar nu știți ce șarpe țineți la sân.
– Nu te cred bătrâno, lasă-mă!
– Te las maică, dar gândește-te, de unde aș putea ști eu că ea este căsătorită și are și o fată dacă nu din palma ta?!
– Și de ce spui că fericirea mea este totuși aproape?
– Pentru că pe la colțuri te pândesc doi ochi albaștrii ca cerul senin. O fată tânără, blondă, sinceră și inocentă ca zilele de primăvară. Ea te iubește pe ascuns, dar tu nu vrei s-o bagi de seamă.
– Și ce mă sfătuiești să fac, mătușă?
– Lasă vipera să piară pe limba ei, nu te iubește, nu te va face fericit și nu-ți va dărui copii. Dacă o iei pe drumul ei, vei ajunge singur, bețiv și fără căpătâi. Acordă atenție tinerei, vă prevăd un viitor strălucit. Este incapabilă de rău, te va iubi și cinsti toată viață, îți va dărui copii. Și tu o vei iubi nespus, chiar dacă pe la jumătatea vieții vei ajunge să o mai și înșeli, te vei întoarce de fiecare dată acasă, cu drag.
– O să mă gândesc mătușă. Îți mulțumesc. Cum aș putea să te răsplătesc.
– Adu-mi mâine o pâine și-o sticlă cu apă și spune-mi ce ai hotărât, feciorul meu. Dacă vei alege fata blondă, voi fi aici, te voi aștepta cu inima deschisă. Dar dacă nu, atunci nu mă vei mai vedea vreodată în viața ta. Mă vei auzi numai în nopțile de beție de peste ani, când vei fi singur și părăsit de ea, de viperă.
A doua zi bătrâna nu mai era pe drum, deși tânărul adusese cu el pâinea și sticla cu apă. Viitorul lui se anunța a fi sumbru. Ce a hotărât, numai Dumnezeu știe.
 
Morala: Uneori alergăm după iluzii și uităm să vedem esențialul. Uneori vrem dragostea din oameni care nu o pot dărui. Uneori alegem calea ușoară și pasională, în loc să căutăm veșnicia. Oamenii se întovărășesc cu șerpii și se irosesc. Aleg efemerul și astfel îmbrățișează pentru totdeauna nefericirea.
Acest articol a fost publicat în Proză Scurtă și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Se întâmplă să nu vrei să vezi…

  1. rebecareb zice:

    Foarte frumos!
    Felicitări! Jos pălăria!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s