Fără DEX…

Din categoria Filosofie de Duzină, sau și mai bine, din categoria „Nu ascult manele, dar mă uit la ele”, urmează următorul citat descoperit, evident, pe Facebook: „Nu ai nevoie de DEX ca să vorbești despre iubire, ai nevoie doar de un suflet!”.

Datorită acestui citat, mi s-a întărit convingerea că filosofia de Facebook este în floare. Și ca să îl iau puțin la puricat, o să vă dau primul exemplu. Nici nu știu de unde să încep sincer, pentru că mi se pare de-a dreptul cretin. În primul rând, sufletul vorbește?! Nu știam!!! Și apoi, nu orice prost este în stare să vorbească, cu atât mai puțin să își susțină sentimentele cu argumente solide și convingătoare. Știm cu toții că sunt oameni care nu își pot descrie sentimentele, nu își găsesc cuvintele și-atunci cred că DEX-ul ar fi de mare ajutor. Suflete avem cu toții, bune sau rele, dar în esență bune, pentru că mai devreme sau mai târziu cu toții ne „corectăm”, dar nu toți suntem în stare să vorbim sau să scriem despre iubire. Dacă ar putea vorbi și scrie oricine despre iubire, cu toții am fi numai scriitor și poeți. Știi, dacă spunea: „Nu ai nevoie de DEX ca să îți MĂRTURISEȘTI iubirea…”, atunci da înțelegeam, căci orice om, slab de îngeri, este în stare să bâiguie un „te iubesc” timid, dar sincer. Dar când spun „a vorbi”, mă duc cu gândul la „a povesti”, „a discuta”, poate chiar la a ține prelegeri despre iubire. Ceea ce nu este totuna. Fraților, iubirea este destul de complicată, dar și mai complicat este să vorbești despre ea. Nu toți avem curajul necesar de a ne destăinui dragostea și nu toți avem cuvintele la îndemână.

Și chiar dacă ar avea un soi de esență în el acest citat, mie îmi sună foarte pueril, parcă ar fi un text – amintire dintr-un oracol din clasa a VIII-a. Și dacă e s-o spun și pe aia dreaptă, și animalele iubesc, și animalele au suflete, și totuși nu pot vorbi despre iubire. Este un citat ridicol, să fim serioși, iubirea ori o scrii ca la carte, ori o ții pentru tine. Ori faci o declarație impresionantă, ori te rezumi la un simplu dar profund „te iubesc”. Textele de genul: „te iubesc, te doresc, fără tine nu trăiesc”, sunt deja expirate și manelizate până la refuz.

Morala: Este bine să trecem prin sita inteligenței acele citate care ni se par nouă că sună bine înainte de a le posta pe Facebook. Aruncate pe wall, fără să le gândim, vom cădea rapid în sânul ridicolului. Nu tot ce sună frumos este și adevărat sau logic. Așa că… mai multă atenție cu filosofia pe Facebook. Sunt cu ochii pe voi. 🙂

Acest articol a fost publicat în Filosofie de duzină și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s