Definesc notele adolescenții?!

10

Răspunsul este NU neapărat. Sunt cazuri și cazuri. Notele fac parte din sistemul de învățământ, însă notările nu sunt întotdeauna cele care reflectă realitatea. Pentru că elevul poate copia și astfel să ia nota 10, poate învăța numai o lecție și să aibe norocul să fie ascultat exact la aceea și să ia 10 sau din contră, poate fi prins pe picior greșit și să fie notat pentru o lecție pe care nu o stăpânește foarte bine și astfel să ia notă mică. Elevii sunt foarte inventivi când vor o notă mare și reușesc de foarte multe ori să fenteze învățatul și să obțină o notă mare. Notele permit o evaluare și o departajare între elevi; ele atestă, cică, valoarea și inteligența și deșteptăciunea elevului. Pe baza notelelor de la diverse evaluări, elevii au șansa să treacă la următorul nivel într-un liceu de renume sau într-o facultate foarte bună. Dar notele… nu sunt neapărat reale, sunt subiective, mai țin și de norocul fiecăruia. Sunt profesori care nu plac anumiți tineri și-i cam „ating” la note.

Nu notele definesc elevul, ci cunoștințele sale, inteligența sa și felul în care se dezvoltă de-alungul adolescenței, pentru ca la maturitate să devină acel „cineva” mult visat. Notele sunt importante pentru că fără ele, sau cu ele fooarte mici, nu intri la un liceu, nu intri la facultate, nu reușești să faci nimic cu viața ta. Poate doar munca de jos, dar nu cred că îți dorești să tragi la lopată. Pentru că nu degeaba se spune: „ai carte, ai parte”. Adevărat că sunt mulți tineri care au terminat facultăți cu nemiluita și nu sunt încă angajați. Dar întrebarea este… oare chiar au terminat facultățile pe merit?! Sunt unii care trec prin școală ca gâsca prin apă, iau note mari și nu rămân cu nimic în cap. Învățatul este robotizat și imediat după examen, informația se risipește în neant. Este aproape imposibil să nu te remarce cineva, să nu te angajezi undeva, dacă ai în spatele tău un bagaj imens de informații. Cu cât ești mai învățat, cu cât îți stăpânești mai bine meseria, cu atât vei reuși mai multe în viață.

 Important: Cheia succesului este învățatul, notele sunt premergătoare succesului, notele oferă acea încredere elevului, îl motivează, îl ambiționează, îi oferă convingerea că este pe făgașul bun. Cu toate acestea, nu vă culcați pe o ureche, o notă de 10 între multe alte note de 5-6, nu vă face un elev bun. Un elev bun învață și se menține pe o linie de plutire foarte bună, nu spun că excelează la toate materiile, dar înțelege că o cultură generală solidă are la bază informații din toate materiile. Când înveți cu adevărat nu prea ai cum să iei note mici sau mediocre. Sigur că se mai strecoară câte un 7 printre multe note de 9 și de 10, dar media generală va fi întotdeauna foarte bună. Spuneam într-un articol anterior că viața înseamnă luptă, perseverență și muncă. Cu cât te străduiești mai mult, cu cât înveți mai mult, cu atât ai mai mari șanse de reușită în viață. Desigur că avem n exemple de oameni care s-au ridicat în locuri pe care nu le merită, dar ulciorul nu merge de multe ori singur la apă și mai devreme sau mai târziu își va demonstra incompetența.

Să înveți este cea mai bună și mai sigură cale spre o viață demnă. Mintea ta plină de cunoștințe îți deschide cele mai nebănuite porți ale vieții. Prostia în schimb te îngroapă în nimic… 

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Definesc notele adolescenții?!

 1. rebecareb zice:

  Îţi mulţumesc că ai ascultat de sfaturile mele.
  Ai redat realitatea fără niciun ocoliş.
  Felicitări!
  Ador blogul!♡

 2. Simona zice:

  Interesant punct de vedere și prezintă o realitate obiectivă. Din păcate, învățământul românesc, pune accent pe note, pe hârtii și nu pe competențe sau deprinderi !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s