Despre țigările electronice

Aproape toți adolescenții din ziua de astăzi fumează și fumează mult. Mereu m-am întrebat de unde au bani să-și cumpere zilnic țigări. Sigur din banii de buzunar, de la părinți, preferă să nu-și cumpere un suc sau o prăjitură dar să aibe tot timpul țigări în buzunar. Dar știți ce-i ironic?! Modul în care le fumează. Mai mult le pufăie, trag și dau imediat afară, mai rar să văd un adolescent care chiar să inspire fumul până în plămâni. Oricum ar fi, mai devreme sau mai târziu învață să fumeze și să inspire cu adevărat fumul dăunător al tigaretei. Adolescenții se apucă de fumat, iar adulții se străduiesc să scape de acest viciu dăunător.

În familia mea bunicul meu a murit de cancer la plămâni la numai 63 de ani și fuma de la 13 ani. A fumat toate țigările posibile și s-a văzut, s-a îmbolnăvit și a murit. A fost un moment foarte marcant pentru mine. Apoi, câțiva ani mai târziu, altcineva din familia mea s-a îmbolnăvit de TBC, bineînțeles că nu neapărat de la țigări, însă țigările îngreunează vindecarea. I s-a zis să renunțe la țigări dar în primele 2 luni nu a reușit, continua să fumeze și acest lucru s-a văzut, radiografiile lunare de la plămâni nu ieșeau deloc bine, vindecarea întârzia să apară. Perioada de vindecare la TBC variază, de la 6 luni, la 8 luni sau chiar un an. O să-i spun X, persoanei din familia mea pentru că nu aș vrea să dai numele, însă ceea ce vă povestesc este 100% real, vă dau cuvântul meu. X, la numai 43 de ani, fuma de 30 de ani, era un fumător înrăit care susținea sus și tare că nu se va lăsa niciodată, deși văzuse ce au făcut țigările din bunicul meu. O dată ce s-a îmbolnăvit de TBC, bineînțeles că s-a speriat foarte tare, dar să lase țigările?! Nicidecum. Văzând că nu se vindecă, a luat decizia să încerce o alternativă mai sănătoasă, țigările electronice. Eu am fost cea care l-a obligat pe X să treacă de la țigări clasice la tigare electronica. Mi-a fost frică, vă spun sincer, simțeam că iau asupra mea o mare responsabilitate. Mă temeam ca țigarea electronică să nu-i facă mai mult rău decât bine, mă temeam să nu fie și mai toxice decât țigările obișnuite, dar am căutat pe internet și m-am hotărât să îmi asum acest lucru.

tigare electronica

A fost greu, foarte greu în primul rând psihologic, ne-am chinuit împreună să schimbăm tabieturile lui X. După fiecare masă fuma, la trezire fuma, la culcare fuma, de plictiseală fuma, la un suc sau o cafea fuma câte 3-4 țigări; este greu să schimbi astfel de obiceiuri. I-am ales o țigare electronică care să scoată fum ca o locomotivă, căci fumul îi dădea acea impresie psihologică cum că fumează. Nu-i plăcea aroma, i se părea că nu are gust și miros de țigare, am trecut prin toate aromele posibile de țigări adevărate. Îl enerva faptul că trebuie să o bage la încărcat ca pe un telefon, că trebuie să stea după el cu sticluța de ulei, dar încet, încet, cu multă supraveghere am reușit să îl fac să se dezvețe de țigări și să fumeze țigara electronică. După două luni de țigare electronică au urmat analizele necesare pentru a vedea în ce stadiu este TBC-ul, și ce credeți?! Se negativase! Nu mai era nici urmă de bacilul Koch în plămâni. După 6 luni de tratament puternic și fumând țigare electronică, a reușit să se vindece. Adevărat că nu a avut nici cel mai grav TBC, ci TBC cu un singur +, știți că plusurile variază, TBC +, TBC ++ și TBC+++, cel mai grav. Dar sunt sigură că dacă nu renunța la țigările obișnuite, nu ar fi reușit să se vindece în 6 luni, ci poate într-un an.

În prezent au trecut 6 luni de la vindecare și aproape un an de când fumează țigare electronică, a ajuns să îi placă. Chiar și după vindecarea TBC-ului, rămăsese cu o gaură în plămân de mărimea unui ban de 5 bani care continuă să se micșoreze la fiecare control medical, așadar țigarea electronică nu este absolut deloc dăunătoare! Asta v-o pot spune din experiență.

tig-7-lichide

Țigarea electronică pe care o vapează X, este ca cea din imaginea de mai sus, nu este chiar la fel, sunt mici diferențe de design. A lui X se numește Joyetech eGO T2 – Black, bineînțeles că este un model mai vechi decât N Joye eGo – Clearomizer rezistență detașabilă. Dar ca funcții tehnice nu cred că diferă prea mult, și a lui X are rezistență detașabilă, se încarcă cu acumulator, însă nu știu dacă are aceeași capacitate și dacă folosește acceași tensiune normală de lucru, dar în mare, fac cam același lucru. X o folosește de aproape un an și încă mai funcționează, adevărat că bateria nu mai ține decât 24 de ore, dar la cât „o” fumează, este și normal. Știu că este enervant că trebuie băgată la încărcat și că rezistențele care transformă lichidul în abur trebuiesc schimbate la o săptămână sau două, însă sunt țigările electronice sunt bune, mai ales pentru sănătate.

Dacă în medie un om își ia un pachet de țigări pe zi pe care dă 13-14 lei la zi, cu țigarea electronică X cheltuie în jur de 50 de lei pe lună, deci banii pe țigări în 4 zile. Cumpăra cam 2-3 rezistențe pe lună, a câte 7 lei cum costă la noi în magazine în Buzău și 2-3 sticluțe de lichid de 10 mililitrii a câte 9 lei bucata. Și-n rest nimic altceva. Rezistențele diferă și ele, cele cu fitilele mai lungi sunt mai rezistente, iar lichidele sunt pe tării, de la 24 de miligrame care este extraordinar de tare, la 0 miligrame, adică fără nicotină absolut deloc. X a pornit de la 24 de mg și în prezent a ajuns la cea de 12 mg și în curând speră să ajungă la 0 mg, pentru că vrea să se lase de tot. Aromele lichidelor diferă și ele, de la aromele de țigări, la arome de fructe și băuturi, ba chiar merg și combinate. De bune sunt bune toate, însă X este mai tradiționalist și fumează numai HA Tabacco, VG,  sau aromă de Kent VG. Nu-i plac combinațiile.

         Probabil vă întrebați care-i treaba cu lichidele astea, ce conțin și cât de rău fac. Lichidul pentru țigarea electronică conține:

–          apă distilată;

–          nicotină pură, vegetală;

–          Propylen Glycol (PG) sau Glicerină Vegetală (VG) sau chiar mixuri între cele două componente (VPG);

–          Arome alimentare: țigări, fructe, băuturi.

X ia uleiuri numai cu glicerină vegetală, VG, de ce?! Așa a auzit el că sunt bune, mai ales pentru sănătate.

Glicerina Vegetală (VG) este un lichid obținut prin prelucrarea plantelor, folosit în compoziția multor produse pentru consum uman precum siropuri, produse alimentare, cosmetice, produse farmaceutice și este considerat un aditiv alimentar. VG este componenta care asigură producerea aburului asemănător cu fumul de țigară clasică. Cu cât este mai mare cantitatea de glicerină din e-lichid, cu atât fumul este mai dens.

Propylen Glycol este un aditiv alimentar și din păcate mulți necunoscători îl confundă cu aceeași substanță folosită la antigelul autoturismelor, dar este vorba despre alt gen de substanță. Aceasta, pentru țigara electronică, este obținută din plante și se folosește atât în e-lichidele pentru țigări electronice, cât și în alimente, cosmetice și în farmaceutică. Este un lichid inodor, incolor și umectant, cu proprietăți bacteriostatice care se poate conserva pentru mulți ani fără să își schimbe proprietățile de bază. Este o componentă care asigură vaporii dar și intensifică aromele folosite pentr e-lichid, din acest motiv, cel mai frecvent e-lichid folosit are în compoziția sa un mix PG+VG, adică e-lichid VPG, cel mai frecvent de pe piață dintre toate.

Care sunt avantajele țigărilor electronice?!

–          Bani economisiți – oricât ai fi de înrăit, mai mult de 3 sticluțe de e-lichid pe lună nu cred că vei folosi; punând la socoteală și rezistențele care le schimbi la două săptămâni, undeva la cel muuuult 50 de lei pe lună.

–          Nu miroase urât – nu-ți miroase gura și nici casa nu miroase. Poți fuma oriunde această țigare electronică, pentru că vaporii e-lichidului nu emană niciun miros.

–          Te menține sănătos – dacă X nu se îmbolnăvea de TBC nu aș fi putut spune cu siguranță că nu afectează sănătatea. Dar așa, bag mâna în foc. Nu pot să vă asigur pe termen lung, gen 10 ani, ce efecte are… însă deocamdată, într-un an, X se simte bine. Nu tușește, nu se trezește cu gura amară, nu respiră greu și nu se trezește cu nevoia aceea de a scuipa, dimineața, pe care o resimt aproape toți fumătorii.

–          Nu deranjează pe nimeni – fumând țigare electronică, nu vor mai exista fumătorii pasivi, cei care vă inhalează fumul de țigară și care vrând nevrând îi afectează. Această țigare o poți fuma oriunde, nu este interzisă de lege în nicio instituție, pentru că nu este toxică și nu afectează mediul înconjurător.

Avantaje mai importante decât acestea nu cred că există. Adevărat că startul costă ceva, la mine în oraș, în magazine, țigarea electronică costă în jur de 130 de lei; iar pachetul conține țigarea propriu-zisă, demontabilă, încărcător, săculeț pentru a fi ținută, o rezistență și o sticluță de e-lichid. Însă pe internet, de exemplu pe site-ul ȚigareElectronică24.ro, poți lua un pachet promoțional foarte avantajos. Cu 139 de lei cumperi țigarea electronică cu toate accesoriile necesare, 1 rezistență și 7 sticluțe de e-lichid de 10 mililitrii cu ce arome vrei tu.

         Vă sfătuiesc de la mic la mare să lăsați țigările clasice, care oricum sunt extrem de scumpe și nocive și să treceți la țigările electronice. Adolescent sau adult, dacă ții la viața ta și la sănătatea ta, dacă vrei să te lași de tot de fumat, țigările electronice sunt cea mai bună alternativă. Primul pas către dezvățarea definitivă.

          Mult succes, știu că e greu!

Acest articol a fost publicat în De Interes Public și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s