Adolescenții cu dizabilități

           Dacă adolescența tinerilor sănătoși este dificilă și grea din cauza problemelor cu care ei se confruntă, ei bine viața adolescenților cu dizabilități este de două ori mai grea. Acest articol se adresează în primul rând adolecenților sănătoși și părinților lor, pentru că sper că după ce veți citi acest text să vă schimbați puțin atitudinea față de acești tineri cu handicap.

          În primul rând ceea ce trebuie să știți despre persoanele tinere cu handicap este că în adolescență ei își conștientizează perfect dizabilitatea, abia acum realizează cu exactitate de la ce sunt opriți din cauza acelei dizabilități. Trebuie să înțelegeți că o dizabilitate fizică nu implică neapărat și un handicap psihic, ei au aceleași vise, dorințe și nevoi ca și cei sănătoși. Își doresc prieteni, se îndrăgostesc, vor să fie independenți, dar de cele mai multe ori aceste lucruri nu pot fi materializate în primul rând datorită acelor tineri care nu răspund sau evită contactul cu o persoană cu handicap. Uneori adolescenții sănătoși sunt reticenți, indiferenți, miloși sau nemiloși cu cei cu dizabilități. Aceste comportamente afectează nespus de mult tânărul cu handicap și în loc să fie ajutat să ducă o viață normală, mai tare sunt afundați în singurătate. Nu vor nici milă, nici batjocură și nici indiferență. Sunt sigură că în comunitatea voastră, la școală sau la liceu trebuie să existe măcar un tânăr nevăzător, hipoacuzic sau în scaun cu rotile. Unii dintre voi îi tratați cu prietenie, alții cu indiferență și mai sunt și unii care batjocoresc persoana vizată. Trebuie să știți că suntem egali, iar dizabilitatea nu te face mai inferior, cei care au un handicap au alte calități dezvoltate. Se spune că Dumnezeu ia dintr-o parte și dă în alta. Nu vede, dar are o inteligență aparte. Nu aude dar pictează remarcabil, nu merge dar este un geniu într-un anumit domeniu.

 images

           Tinerii cu dizabilității își doresc cel mai mult normalitate și acceptare. Deși sunt perfect conștienți de handicapul lor, nu își doresc să fie tratați nici preferențial dar nici cu indiferență, își doresc să fie priviți dincolo de dizabilitate, își doresc ca lumea să îi perceapă așa cum sunt defapt, gândirea lor, sufletul lor. Persoanele cu handicap au o capacitate de adaptare de neimaginat, pot face mult mai multe lucruri decât credeți, totul constă în a le oferi șansa de a vă demonstra ceea ce pot. Ei pot avea calități comportamentale și de personalitate de neimaginat, sunt loiali, iubitori și prețuiesc prietenia și iubirea poate că mult mai mult decât o fac cei sănătoși. De aceea trebuie să le acordați credit. A fi diferit nu este un lucru rău… până la urmă în asta constă unicitatea unui om. Pentru un tânăr cu handicap, adolescența este cea mai grea perioadă, perioadă cu multă suferință emoțională, în care nu știu cum să se facă acceptați și iubiți, au impresia că sunt priviți diferit, că sunt tratați diferit, că oamenii sunt reticenți și uneori chiar așa este, lumea se comportă diferit. De aceea noi cei sănătoși și mai ales tinerii sănătoși ar trebui să învățăm cum să ne comportăm cu ei. Cheia este normalitatea. Comportați-vă ca și cum ei sunt perfect sănătoși, dacă gândirea este sănătoasă, ce v-ar putea opri să fiți prieten cu o persoană cu handicap?!

 images11

          Tinerii cu handicap au nevoie de:

 • Prieteni!!! Prietenii îi vor ajuta să accepte realitatea și să o depășească. Fără prieteni vor deveni închistați, singuratici și se vor teme de societate, de ceea ce îi așteaptă afară. Chiar și cei sănătoși care nu au prieteni sunt triști, vă dați seama ce înseamnă acest lucru pentru o persoană cu handicap…
 • Înțelegere!!! Au nevoie să fie înțeleși și acceptați. Fără aceste lucruri ei nu se pot adapta, nu își pot arăta adevăratul eu. Dacă nimeni nu le acordă credit, cui să demonstreze ceea ce pot?!
 • Normalitate!!! Dacă sunt tratați cu normalitatea, totul pare mai ușor pentru ei. Nu se vor mai comporta grijuliu sau cu reținere.
 • Integrare!!! Au nevoie să fie integrați într-un grup din care chiar să facă parte, să se simtă acceptați și importanți.
 • Afecțiune!!! Au nevoie de afecțiunea celor din jur, nu numai din partea familiei. Pentru că afecțiunea familiei este necondiționată, pe când afecțiunea primită din afara familiei pare meritată, fondată, întemeiată.  
 • Încurajare!!! Au nevoie de încurajări din partea celor din jur, acele încurajări care să îi facă să treacă mult mai ușor peste suferința fizică și emoțională.
 • Respect!!! Au nevoie să fie tratați cu respect. Nu batjocoritor, pentru că batjocura îi vor înrăi nespus și îi vor face să urască tot ceea ce se află în afara casei. Pentru că pe cât de buni pot fi tinerii cu handicap, pe atât pot fi de îndârjiți împotriva celor care îi tratează urât.

 equal1

În general ei au nevoie de tot ceea ce avem și noi nevoie pentru a ne simți mulțumiți de viața pe care o ducem. Exact ce ne place nouă să primim asta trebuie să și oferim. Oferă ceea ce ai vrea să primești este precum Legea Talionului, dintre pentru dinte și ochi pentru ochi, doar că aici ne referim la bunătate și nu la răzbunare.

        Îmi doresc ca cu acest articol să vă fi oferit o altă viziune despre tinerii cu handicap, și voi cei care sunteți sănătoși să îi tratați ca atare, ca pe niște oameni normali, măcar din curiozitate să vreți să îi cunoașteți și să le oferiți crezare. Ei pot fi prieteni de nădejde, sunt veseli, optimiști, buni și iubitori, dar trebuie să aibe și cui să arate aceste calități minunate.

       Vă instig la toleranță și bunătate!!!

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Adolescenții cu dizabilități

 1. irina zice:

  Felicitari pentru articol!

 2. Undiscovered Dreams zice:

  Foarte frumos! Emotionant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s