Adolescenții spun NU

         Avem nevoie de adolescenți puternici, verticali, capabili să spună NU într-o lume plină de tentații, de neprevăzut și de vicii. Deși verticalitatea nu este direct proporțională cu vârsta adolescenței și mai degrabă invers proporțională, totuși ei pot învăța să spună NU chiar și atunci când tentația este mare, chiar și atunci când poate se simt încolțiți. Anturajul reprezintă cel mai mare factor de risc pentru un tânăr. Grupurile de prieteni sunt de cele mai multe ori în număr mare de tineri, cu personalități multiple și diferite, și aproape de fiecare dată există un instigator care îi va îndemna pe ceilalți la tot felul de acte, care mai de care mai teribiliste și greșite, poate. De aceea este bine ca tinerii noștri să învețe care sunt riscurile în momentul când se hotărăsc să încerce ceva și totodată știind implicațiile a ceva greștit, să învețe să spună NU. Poate că adolescenții noștri nu cunosc primejdiile, dar au acel simț nativ care îi ajută să facă diferența între bine și rău. Mă bazez pe capacitatea lor de a cerne binele de rău, așa că voi încerca să prezint acum de ce este benefic pentru un adolescent să spună nu în fața tentațiilor.

 spune-nu

        Uite câteva momente în viață când este mai bine să spui NU:

 

 • Spune NU țigărilor. Chiar dacă toți prietenii tăi fumează, tu nu ești cu nimic mai prejos dacă nu fumezi. Ba din contră, înseamnă că ești mai inteligent. Țigările nu doar că îți vor afecta sănătatea, dar sunt și foarte scumpe, devin un viciu și banii pe care i-ai putea folosi în scopuri mai bune pentru tine, îi vei da pe țigări. Cu banii pe care îi dai pe țigări îți poți cumpăra o prăjitură, un suc, o hăinuță la sfârșit de săptămână. Și unde mai pui că țigările îți vor îngreuna propriul miros. Îți va mirosi oribil gura dar și întregul corp.
 • Spune NU băuturii. Chiar dacă în anturajul tău se bea des, eu zic că este mai bine să stai departe de această patimă. Este înșelătoare, te prinde fără să îți dai seama, devine fără doar și poate un obicei, îți strică personalitatea și te dezumanizează treptat. Dacă din adolescență începi să bei, este foarte probabil ca la maturitate să ajungi alcoolic. Și nu spune că te poți stăpâni, că nu ești condus de băutură, toți spun așa până când ajung să bea zilnic și să nu mai poată fi ei înșiși fără doza de alcool. De la băutură pornesc toate relele și greșelile voite sau accidentale.
 • Spune NU drogurilor. Dacă băutura te lasă să ajungi la maturitate, ei bine drogurile sau etnobotanicele care sunt atât de consumate în rândul tinerilor, îți pot curma viața. Îți distrug sănătatea în ritm alert. Dacă la început îți vor da o senzație de liniște și relaxare, în timp te vor distruge de tot și vei ajunge să arăți ca un cadavru pe picioare. Dacă prietenii tăi consumă, tu ține-te departe, drogurile aduc după sine distrugere și moarte. Dacă nu îi poți înfrâna să nu consume, măcar fii tu puterea exemplului pentru ei și ține-te tare.
 • Spune NU furturilor, bătăilor, nelegiuirilor. Oricât de mult ai dori să îți arați curajul, oricât de multă nevoie ai de afirmare sau oricât de mult îți lipsesc banii; furturile, bătăile, violența în general, te vor băga în probleme serioase. Știi proverbul, ce ție nu îți place altuia nu îi face, gândește-te la el. Un prieten adevărat nu te va instiga la astfel de răutăți. Dintr-un furt minor poți ajunge la școala de corecție, cu un pumn dat prea cu putere poți curma viața cuiva. Dacă la adolescență te implici în astfel de acțiuni, probabil că maturitatea te va prinde la pușcărie. Teribilismul este acțiunea lașului.
 • Spune NU violurilor. Vedem din ce în ce mai mulți adolescenți care ajung să violeze copile sau tinere fete. Lumea asta este atât de mare, plină de femei, sunt sigură că poți cuceri o fată fără să o obligi. Dacă se ajunge la așa ceva și nu poți salva fata din mâinile prietenilor tăi, pleacă, sună la poliție. Adolescenții închiși pentru violuri o duc foarte rău în pușcărie și ajung să fie violați la rândul lor de încarcerații mai în vârstă. Violul nu este o dovadă de bărbăție ci din contră, de impotență. Înseamnă că nu ești în stare să cucerești o fată.
 • Spune NU jocurilor de noroc. Jocurile de noroc sunt mama viciilor înșelătoare. Tot mai mulți tineri își bagă banii la aparate, devine un obicei care îi va îndemna să fure, să mintă, să păcălească, doar pentru a ajunge cu banii la aparate. Știți ce-i ironic?! La început aparatele agață cu mici câștiguri, adolescentul prinde gustul jocului, va crede că face marea cu sarea și că va câștiga o sumă mare, până ce va ajunge să își bage pielea în datorii pentru a se juca. Aparatele sunt boală grea, chiar dacă crezi că ești tare, n-ai să le poți rezista. Sunt create să dea dependență. Mulți oameni cu putere financiară au ajuns la ruină din cauza lor.
 • Spune NU contactelor sexuale nedorite. Multe fete adolescente ajung în situații întime în care nu pot spune nu. Fie băiatul este prea insistent și a cam încolțit-o în mrejele lui, fie se teme să spună nu. Ideea este următoarea, în primul rând învățați să nu înaintați prea mult dacă știți că nu vreți să mergeți până la capăt. Băieții și bărbații sunt ușor de ațâțat și dacă ați ajuns să îi „înfierbântați” prea mult, foarte greu vor accepta un refuz. Așa că fie, ești mai zgârcită cu afecțiunea, fie înveți să spui NU chiar și atunci când știi că el se va supăra. Este trupul tău, sufletul tău și viața ta, dacă nu te simți pregătită pentru acest pas, spune NU. Nu îți fie rușine, trebuie să fii curajoasă și puternică să spui NU. Nu poți merge mai departe de dragul lui. Un băiat care te iubește te va înțelege și va avea răbdare.
 • Spune NU unui anturaj nefast. Decât să faci parte dintr-un grup pus numai pe răutăți și distrugere, mai bine lipsă. Caută prieteni care să îți semene, cu care să aveți pasiuni comune. Deși nebunia este seducătoare, pe termen lung te va schimba și vei intra în probleme. Spune NU, decât să fii încă un adolescent ca toți ceilalții.

        Probabil că lista ar mai putea continua, însă acestea cred că sunt cele mai importante exemple și situații în care este mai bine să spui NU. Știu că nu este ușor să spui nu, că poate ți-ar plăcea și ție să încerci ceva, dar lucrurile de mai sus nu aduc nimic bun, sunt doar iluzii. Când refuzi ceva ai nevoie de putere și siguranță, să nu pară că ești cu jumătăți de măsură. Dar deși este greu și poate nu înțelegi pericolele la care te expui, probabil că la maturitate, văzând destinul prietenilor tăi, îți vei mulțumi că ai stat departe de tentații. Să fii diferit nu este un lucru rău, ba din contră înseamnă că ești inteligent și puternic.

         DACĂ VREI, POȚI SPUNE NU!!!

Acest articol a fost publicat în Despre adolescenți și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Adolescenții spun NU

 1. magda zice:

  eu zic ca „astia mici” stiu sa zica NU, Doamne ajuta!

 2. Pingback: Învață să spui ,,NU” | Daniela Timofti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s